Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč kočky pečují o lidské vlasy?

25. 9. 2022 – 10:08
0
Proč kočky pečují o lidské vlasy? Kočky pečují o srst druhých, aby tím daly najevo přátelství a náklonnost. Ilustrační snímek. | zdroj: Pixabay

Je známá věc, že kočky věnují péči o svou srst obrovskou pozornost. Mnohé z nich se ale mohou se stejnou pečlivostí věnovat srsti – či přesněji vlasům – svých lidí. Existují dokonce kočičí mazlíčci, kteří vlasové kosmetice a hygieně svých lidských přátel věnují tak velkou pozornost, že vynaloží značné úsilí na to, aby se k hlavě dostali, přičemž velmi inteligentně brání tomu, aby člověk uhýbal. Důležité je při tom vědět, že pro kočku je takové chování vysoce společenskou záležitostí.

Kočičí péče o srst má totiž aspekty nejen fyzické, ale i psychologické a sociální. Pro člověka je tak vlastně jistým vyznamenáním, pokud kočka projevuje zájem o jeho vlasy. Dává mu tím najevo, že jej bere jako svého společníka a přítele. Ne všichni jedinci ale mají takové sklony, proto rozhodně není potřeba si brát příliš k srdci, pokud některé kočky jeví zájem jen o srst vlastní.

Jaké různé rozměry péče o srst tedy může kočka vnímat? Angličtina pro to používá záměrně vtipnou zkratku HISS (hiss je citoslovcem kočičího syčení) – tedy Health (zdraví), Instinct, Stress a Signs (signály). Zdravotní aspekt je jasný, péče o srst udržuje tělo čisté a bez zdrojů možných infekcí. Slovo „instinkt“ nám říká, že toto chování je částečně podvědomě podmíněné. Koťata se v raném věku učí od matky o sebe pečovat. Zároveň jim dospělá kočka v tomto směru věnuje mimořádnou pozornost a srst jim lízáním udržuje úzkostlivě čistou. U kočky tak vzniká jistý instinkt, který vyvolává pnutí pečovat o srst blízkých bytostí.

Přátelský vztah

Pokud jde o stres, pak je potřeba zdůraznit, že sebeočista pomáhá kočkám k pocitu klidu a pohodlí. Lze to klidně přirovnat k situaci, kdy některým lidem pomáhá v těžkých chvílích zajít si na masáž nebo si dát dlouhou, relaxační koupel. Zvíře trpící silným stresem dokonce může začít svou srst lízat až agresivním způsobem.

Slovo „signály“ ve zkratce HISS pak zahrnuje celou škálu vědomého sociálního chování. Tak trochu to souvisí s výše zmíněnými instinkty: kotě se od matky naučilo, že péče o blízkou osobu je i způsobem společenského kontaktu a prohlubování vztahu a důvěry. Dospělé kočky tak pečují o srst svých blízkých – ať už jsou to lidé či jiné kočky – pokud k nim cítí přátelský vztah. Tyto signály ale kočka vysílá i směrem navenek. Při očistě pomocí jazyka šíří své pachové látky, takže si tak trochu značkuje svou „rodinu“.

Když tedy kočka začne věnovat pozornost lidským vlasům, nejde jí v první řadě o čistotu či tvorbu originálního účesu. Kontakt kočky s lidskou srstí v mazlíčkovi spíše vyvolává potřebu pečovat o blízkého tvora a zanechat na něm pachovou stopu spojující v kočičím světě přátele a rodinu.

Jde tedy veskrze o pozitivní chování. Pokud člověka vyloženě neobtěžuje, je vlastně dobrým nápadem kočku podpořit pozitivní zpětnou vazbou. Jak jsme totiž řekli, jde hlavně o prohlubování vzájemných společenských vztahů. Pokud se kočka stará o vlasy svého člověka, je možné na ni klidně a s pozitivním tónem mluvit či zkusit, zda se nechá na oplátku pomazlit. Stejně tak se může člověk setkat s kočičí výzvou, kdy zvíře ťuknutím packy naznačuje, že potřebuje místo, aby se mohlo k vlasům dostat. Nejlepší reakcí je pak takový prostor kočce udělat.

Pozor na své reakce

Samozřejmě se ale může stát, že se toto chování dostane až do otravné či nepříjemné fáze. Některé kočky nejednají zrovna v rukavičkách a mohou vlasy nepříjemně tahat a žvýkat. Je dobré vnímat, zda kočka až kompulzivním způsobem nemá potřebu lidské vlasy pojídat – mohlo by jít o projev silného stresu či instinktivní reakce na absenci nějakých živin ve stravě. Je to velmi podobné stavu, kdy kočka začne požírat vlastní srst.

Pokud je ale kočičí chování přeci jen pouze přátelské – a zároveň bohužel nepříjemné či nehodící se – pak je možné například mazlíčkovi nabídnout nějakou náhradu. Kupříkladu nasměrovat její pozornost, jakmile se začne vlasům věnovat, směrem k nějaké náležitě chlupaté hračce. Vzhledem k tomu, že se pořád částečně pohybujeme v rovině instinktů, pak může taková strategie slavit úspěch. Každopádně by měl člověk postupovat citlivě, i když kočka třeba bolestivě za vlasy zatahá. Agresivní či jinak prudká reakce může totiž hluboce podkopat vzájemné vztahy.

Nezapomínejme totiž, že pokud se kočka začne starat o naše vlasy, pak nám tím dává najevo lásku a důvěru. Pokud by se s námi necítila dobře a v bezpečí, vůbec by s takovým důvěrným chováním nezačala. Znovu tedy zopakujme: pokud nás kočičí péče vyloženě neobtěžuje, měli bychom si ji považovat. O těchto mazlíčcích se říká, že neumí projevovat náklonnost tak bezprostředně jako třeba psi. Takové důvěrné projevy vůči člověku ale dokazují opak.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články