Načítání obsahu, prosím počkejte

Osm věcí, které kočky milují

1. 9. 2022 – 10:49
0
Osm věcí, které kočky milují Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Kočky jsou inteligentní stvoření se složitou myslí. Jako takové ale mají dlouhý seznam věcí oblíbených i nesnášených, neboť s výrazným rozumem přichází výrazné osobní libůstky i odpor k různým aspektům života. Každá kočka je pak sice silná individualita, přesto však existují věci a situace, které mají rády skoro všechny z nich. 

Následující seznam není nic, co by zkušení majitelé koček neznali. Přesto však někdy stojí za to si připomenout, co mají naši mazlíčci ze všeho nejradši – a co bychom jim proto měli dopřávat mírou vrchovatou

Kočky milují šlofíky

Není žádným tajemstvím, že kočky i kocouři rádi spí. Takový průměrný mazlíček dokáže prochrupkat 12–16 hodin denně. V hloubi duše zůstávají kočky noční šelmou, proto jsou dny, kdy dokážou sérií šlofíků strávit celý den. Neměli bychom jim zkrátka v jejich odpočinku bránit, naopak je takřka lidskou povinností (alespoň podle koček) jim ho zpříjemňovat pohodlným pelíškem. Je ale dobré mít trochu představu o spánkových návycích svého zvířecího společníka. Koťata a staří jedinci spí během dne víc, obecně ale platí, že pokud zvíře prospí až podezřele mnoho času – případně pokud trpí nespavostí – pak je lepší zpozornit, zda na vině není nějaký zdravotní problém.

Kočky milují péči o svou srst

Dospělé kočky věnují takřka polovinu svého bdělého času péči o srst. Očista těla a pročesávání kožíšku je zkrátka v kočičím světě mimořádně důležitý rituál. Důvodů k tomuto chování mají kočky několik. Působí u nich dávné reflexy – čistá srst chrání před nákazou, ale i maskuje pach těla před většími predátory. Pravidelné olizování srsti se opravdu rovná kosmetické a hygienické proceduře. Kočka nejen odstraňuje špínu, ale navíc si natírá chlupy přirozenými oleji vylučovanými kůží, které udržují tělní porost svěží a zdravý. Co je ale možná nejdůležitější: péče o srst pomáhá kočce se uklidňovat a relaxovat. Pokud má navíc kamarádku či koťata, jimž může kožíšek očistit, prohlubuje to sociální vazby. Ne všechny kočky mají rády, pokud se je pokouší česat člověk, rozhodně ale stojí za to zkusit se do tohoto důležitého rituálu zapojit. Případně pokud zvíře nechce, pak aspoň vědět, že nemáme kočku, která se věnuje své srsti, rušit.

Kočky milují čerstvé a výživné jídlo

U toulavých koček můžeme pozorovat, že nepohrdnou ani odpadky a zkaženým jídlem. Také domácí odpadkový koš může mazlíčka lákat kvůli neobvyklým pachům. Nakonec ale platí, že kočičí láska k čerstvému a nezkaženému, je stejná jako u lidí. Pokud budeme striktně dodržovat to, že náš mazlíček dostává kvalitní, chutnou a nutričně bohatou stravu bez bakterií a plísní, pak nejen výrazně podpoříme zdraví své kočky, ale navíc přispíváme k její celkové pohodě a spokojenosti.

Kočky milují tekoucí vodu

Možná každý chovatel kočky se setkal se situací, kdy se jeho mazlíček pokoušel pít z tekoucí vody – ať už to byl kohoutek v koupelně, zahradní hadice či nějaký přírodní zdroj. Většina koček zkrátka inklinuje k tekoucí vodě, nemluvě o tom, že některá plemena ji dokonce vyhledávají jako zdroj zábavy. Taková voda ostatně bývá příjemně okysličená a čistší než v misce. Pokud vidíme, že naše zvíře patří mezi ty, kterým nedá tekoucí voda spát, pak je možné pořídit nějaký druh kočičí fontánky. Na trhu jich je k dispozici dost v širokém cenovém rozmezí, a jde o další zdroj podnětů a zábavy v kočičím teritoriu.

Kočky milují škrábání

Jeden ze základních instinktů kočky je neustále si na vhodných površích brousit drápy. Nejenom, že takové chování udržuje kočičí zbraně čisté, hladké a ostré – navíc je to podle všeho pro tyto šelmičky i velká zábava a relaxace. Protahování drápů dokonce někteří odborníci na kočičí chování přirovnávají k podobně úlevnému pocitu, jaký zažívá člověk při dlouhém, intenzivním protahování unavených svalů. Kdo pečuje o kočku, ten by neměl ve společném obydlí podceňovat přítomnost vhodných škrabadel různého druhu. Kočce tím člověk dopřává přesně to, co její tygří dušička potřebuje – a navíc tím chrání oblíbený nábytek. Tedy ve většině případů.

Kočky milují hry

Hry a hraní si berou kočky velmi vážně, a to od věku kotěcího až do stáří. V průběhu života se sice jejich preference a oddanost hrám mění, jistou mladickou rozpustilost si ale většina z nich ponechává celý život. Určitým úhlem pohledu nedá moc práce kočku hrou zabavit – dokáže ji zaujmout cokoliv od kousku papíru, přes hru na honěnou a schovávanou až po rafinované hračky s hádankou. Hraní jim připomíná život v divočině a drnká na jejich nejniternější instinkty k lovu, ukrývání se a pronásledování. Šťastná kočka je zkrátka hravá kočka. Ovšem pozor – na trhu jsou stovky různých kočičích hraček, skutečná hodnota hry je ale pro zvíře ve společně strávených chvílích. Kdo chce svému mazlíčkovi dát to nejlepší, ten mu dává především kus svého času.

Kočky milují sledování ptáků

Řada koček dnes žije takřka výhradně interiérovým životem – a přesto ho mají bohatý a šťastný. Chovatel ale může často svého mazlíčka vidět, kterak se ze všech sil tiskne k oknu. Není to nutně touha po divočině města, pravděpodobnější je, že kočka zahlédla venku ptáka. Řada koček prostě miluje sledování létajících opeřenců – a je otázka, jestli jde jen o číhání na potenciální kořist, či zda kočky nepřitahuje i pouhý pohyb cizího zvířete. Buď jak buď, u sledování ptáků mohou kočičí mazlíčci strávit dlouhé hodiny. Je dobré tomu vycházet vstříc a uzpůsobit okna jako kočičí pozorovatelny.

Kočky milují své lidi

O kočkách se říká, že oproti psům jsou odtažité a chladné. Každý, kdo má ale to štěstí, aby s milující kočkou žil, tak potvrdí, že se těmto šelmičkám hrozně křivdí. Ano, dovedou si v některých chvílích udržovat jistou fazónu přehlíživosti a zdánlivého nezájmu. Lidskou společnost ale potřebují a své lidi dovedou milovat stejně oddaně jako psi. Na tom nemění nic ani to, že mají své specifické, kočičí způsoby, jak to (ne)dávat najevo. Kočka je tvor společenský a dovede náklonost vracet. Nejkratší cesta ke smutnému, vystresovanému mazlíčku vede skrze nezájem a přehlížení ze strany člověka.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články