Načítání obsahu, prosím počkejte

Nové kočičí plemeno: Načechraná koule na krátkých tlapkách

19. 3. 2020 – 9:50
0
Nové kočičí plemeno: Načechraná koule na krátkých tlapkách Kočka minuet | zdroj: petguide.com

Kočka minuet, známá také jako napoleon, je velmi mladým plemenem, které vzniklo teprve nedávno. Patří mezi ty, jejichž základní vlastností jsou neobvykle krátké nohy – minuet totiž vznikla jako kříženec krátkonohého plemene munchkin a perské kočky. Říká se tedy, že se v ní ideálně snoubí roztomilost munchkinů s elegancí peršanek.

Plemeno minuet v podstatě pořád vzniká a jeho chovný program a registrace se ještě částečně etabluje. Za otce plemene je považován Joseph B. Smith, jenž se ovšem ve své kariéře chovatele věnoval hlavně psům. Jde totiž o člena americké psí asociace AKC a porotce v soutěžích a především o vyhlášeného chovatele basetů. Poslední skutečnost je poněkud humorná, když si uvědomíte, jak vypadá baset a jak minuet, tedy kočičí plemeno, jež si Smith vymyslel.

Inspirací mu prý byl obsáhlý článek o plemeni munchkin, který si přečetl v roce 1995. Zaujala ho zvláštní geneticky recesivní vlastnost těchto koček – totiž zkrácené nohy, které ale nejsou formou postižení či deformace. Munchkiny si Smith velmi oblíbil, postupem času ale došel k úvaze, že to vlastně není distinktivní plemeno.

To zní možná jako nesmysl, krátké nohy munchkinů je činí poměrně unikátními. Když se ale občas narodí munchkin dlouhonohý, což se stává, je to podle Smithe obyčejná, tuctová kočka. Chtěl proto vytvořit plemeno, jež by bylo unikátní a jež by "vyzařovalo čistokrevnost", abychom ho citovali přesně, ať už s nohama jakkoliv dlouhýma.

První koťata

Sáhl tedy po munchkinovi, kterého zkřížil s perskou kočkou. Po několika generacích se narodila koťata, která odpovídala požadavkům standardu. Dnes se kvůli rozvoji plemene umožňují tři kombinace, jejichž koťata jsou stále považována za čistokrevné minuetky – minuet-minuet, minuet-perská kočka a minuet-munchkin. Přitom se v chovech daří držet jak krátkosrstou, tak dlouhosrstou variantu.

Zajímavostí je, že Smith chtěl původně plemeno pojmenovat napoleon, při jeho registraci asociací TICA v roce 2015 ale bylo zvoleno politicky neutrální jméno minuet. Byla totiž obava, že by francouzská veřejnost špatně přijala výsměšné jméno napoleon pro kočku typickou malým vzrůstem. Dodnes je ale mezi řadou chovatelů plemeno známé právě jako napoleon. Jiné mezinárodní organizace plemeno zatím neuznaly, nicméně jeho rozvoj pokračuje tak dobře, že je to asi jen otázkou času.

Koule na krátkých tlapkách

Pokud jde o vzhled minuet, zopakujme, že jejich základní vlastností jsou krátké nohy zděděné od munchkinů. Smithův původní záměr se ale zdařil a tak i když se občas narodí minuet s klasicky dlouhýma nohama, přesto si zachovává rysy originální pro plemeno.

Minuet je středně menší kočka, jejíž tvary lze nejlépe charakterizovat jako "kulaté" – má kulatou hlavu, velmi oválné tělo, velké kulaté oči. Není to ale žádná obézní kulička, naopak je výrazně osvalená. Ve výrazu tváře má cosi z perské kočky, má ovšem úplně jiný, široký tvar čumáku, který jí dává zmiňované specifické vzezření. Celkově bychom řekli, že působí harmonicky a roztomile a to i když se výjimečně narodí s dlouhýma nohama.

Srst koček minuet může mít snad všechny možné vzory a barvy obvyklé u koček, vymyká se tak i omezené škále koček perských. Zajímavá je dvojí varianta její srsti – může se narodit buď krátkosrstá, jež má srst hustou a lehce huňatou, nebo dlouhosrstá, která oplývá porostem rovným a hladkým. V obou případech je ale jejich kožíšek velmi jemný a měkký na dotek.

Aktivní povaha

Kočky minuet jsou skuteční mazlíčci a navíc oplývají značnou energií. Velmi rády si hrají a neustále hledají aktivní zábavu, svým lidem umí dávat najevo náklonost a jsou velmi přítulné. Někdo říká, že se v nich ideálně snoubí přirozená zvědavost typická pro munchkiny a zároveň elegance a něha koček perských. Výborně vychází s jinými mazlíčky i s dětmi a to z nich dělá vskutku ideální kočky do velkých rodin. Pro svou značnou temperamentnost by ostatně nedostatkem pozornosti trpěli, což je něco s čím se musí počítat.

Minuet je zkrátka plemenem, které se povedlo ve všech směrech, pokud tedy hledáte mazlíčka a ne tvrdého myšilova. Je aktivní, přítulná a hlavně – nesmírně roztomilá. Přitom její roztomilost není spojená s nějakou nepřirozenou deformací nebo genetickou vadou, krátké nohy jsou přirozenou variantou genu. Naopak, plemeno je velmi zdravé a vitální a bude-li se jeho rozvoj dařit i nadále, mohlo by brzy svou popularitou překvapit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články