Načítání obsahu, prosím počkejte

Hravá šibalka s ušima jako čertí rohy

17. 2. 2020 – 20:12
0
Hravá šibalka s ušima jako čertí rohy Americký curl | zdroj: Profimedia

Americký curl, někdy nazývaná americká kadeřavá kočka, je zvláštní kvůli svým uším. Díky nim si tyto krásky opravdu s nikým nespletete.

Navzdory překladu má "kadeřavka" srst celkem normální, po nějaké "kudrnatosti" u ní není ani památky. Jedinečnost jí však dodávají zatočené uši.

První kočky tohoto plemene přišly na svět v Kalifornii v roce 1981. Kočka jménem Shulamith tam porodila koťata, která po ní zdědila "zatočené" uši a stala se tak pramáti extravagantního rodu. Už v roce 1986 se zástupce této kočky objevil na první výstavě a v současnosti patří k široce uznaným plemenům.

Koťata se rodí s rovnýma ušima, která se začínají "kroutit" zhruba dva dny až deset dnů po narození. Proces, za který může dominantní gen, trvá několik měsíců. "Nepoštěstí" se všem kočkám z jednoho vrhu, ty pak končí "jen" jako mazlíčci. Kočky výstavních kvalit prostě musí mít extra uši. Jinak je pro curl typické středně velké, ladné tělo, dobré osvalení a řada barevných variant srsti. Curl existují také v krátkosrsté i dlouhosrsté variantě.

Zřejmě díky páření s běžnými kočkami mají i solidní zdraví. Velkou péči nicméně vyžadují právě její uši - je třeba je pravidelně čistit a s kočkou by mělo být též nakládáno obzvlášť něžně. Ušní chrupavky jsou totiž velmi křehké a náchylné k poranění. Naopak jejich srst stačí pouze pravidelně pročesat a občas kočku vykoupat.

profimedia-0174667404 Tyto kočky jsou pověstné svou hravostí | zdroj: Profimedia

Curl má bombastickou povahu. Zbožňuje děti i dospělé. Po celý svůj život jsou tyto kočky hravé jak koťata. Rozhodně ocení pokud jim byt či dům dovybavíte hračkami a prolézačkami, ale najde  si též vlastní - i v těch nejobyčejnějších věcech.

Dobře se snáší s dalšími kočkami a se psy, nebojí se lidí a nezavře pusu. Tyto kočky jsou také pověstné svou inteligencí a fixací na své blízké.

Navzdory téměř čtyřicetileté historii je curl nicméně dosud poměrně vzácné plemeno. A také drahé. Za koťátko se platí v řádech desetitisíců. Což je zajímavé i vzhledem k tomu, že výše zmíněná Shulamith byla prostě nalezenec.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články