Načítání obsahu, prosím počkejte

Nivernaisský hrubosrstý honič: Potomek „šedých psů svatého Ludvíka“

29. 9. 2023 – 8:39
0
Nivernaisský hrubosrstý honič: Potomek „šedých psů svatého Ludvíka“ Nivernaisský hrubosrstý honič | zdroj: Profimedia

Toto plemeno, známé také jako nivernaisský griffon, představuje zástupce francouzských honicích psů. Navazuje na dlouhou tradici šlechtických psů, plemeno ale muselo být na konci 19. století v podstatě znovu založeno. Dnes patří mezi relativně málo početné, ačkoliv někteří lovci na něj nedají dopustit.

Milovníci plemene rádi říkají, že historie nivernaisského honiče sahá až do 13. století. Realita je ale komplikovanější, jak už to tak ostatně u „starých“ plemen často bývá. Griffoni obecně možná vychází z dávných psů starých Galů, to samo o sobě je ale příliš dávná minulost. Důležitá je tradice „Šedých psů svatého Ludvíka“, což bylo plemeno údajně odvozené od psů chovaných na dvoře francouzského krále Ludvika IX. O dvě staletí později přestali být tito psi v královském prostředí v oblibě, šlechtici z regionu Nivernais ale pokračovali v chovu, který měl přímo na někdejší královské psy navazovat. Právě o těchto šlechtických psech se hovořilo jako o nivernaisských griffonech.

Velká francouzská revoluce ale de facto vedla k jejich vyhubení, zbytky původní „krve“ snad přežívaly v křížencích na farmách v Nivernais. Protože romantismus 19. století přinášel nostalgické ohlížení se po starých časech, i chovatelé psů začali postupně ztráty někdejšího aristokratického plemene želet.

Znovuzrození 

Postupně se tak zrodil chovný program, který v Nivernais pátral po posledních psech, kteří vzhledově odpovídali starým popisům. Ti byli dále křížení s vendéskými honiči, foxhoundy a vydraři, čímž se zhruba na začátku 20. století zrodilo – fanoušci těchto honičů by řekli „znovuzrodilo“ – moderní plemeno. Je ale pravda, že původní psi, kdysi užívání k lovu vlků a kanců, byli pravděpodobně výrazně větší než dnešní honiči. První chovatelský klub vznikl v roce 1925 ve Francii. Pes byl po celé dvacáté století velmi málo početný – u nás se s ním prakticky nesetkáme – udává se ale, že v posledních letech jeho obliba překvapivě rychle roste.

Nivernaisský hrubosrstý honič je středně velký pes, který ideálně dorůstá výšky 55–60 cm. Hlava s velkýma svěšenýma ušima a výrazným čenichem prozradí lovecké plemeno, na těle je zase znát, že je stavěné na výdrž a méně na rychlost. Jelikož plemeno vznikalo v podstatě v moderní době, má trochu nezvykle detailní standard specifikující rozměry ideálního psa.

Nejvýraznější rys tohoto honiče se skrývá v jeho jméně – je to charakteristická hrubá srst. Ta kryje celé tělo v hrubých, trochu drátovitých kudrlinách. Z dobře známých plemen se charakter srsti podobá například hrubosrstým jezevčíkům. Barva se pohybuje na škále od šedé, přes pálenou po nažloutlou, vždy v poněkud žíhané podobě. Končetiny a tvář velmi často bývají světlejší, někdy včetně celé náprsenky.

Aktivní plemeno

Obecně lze říci, že je to atletické plemeno, které miluje pohyb a dobře se cvičí. Asi nejspokojenější nivernaiští honiči se dodnes nachází v řadách loveckých a mysliveckých psů. Má ale velmi příjemnou povahu vůči svým lidem – ačkoliv si drží odstup od cizích – pro kterou je tento pes i dobrým rodinným společníkem. Snad jen s malými dětmi může mít problém, na druhou stranu je také dobrý hlídač domu. Říká se, že existují značné individuální rysy, kupříkladu se u některých jedinců objevuje tvrdohlavost při výcviku, u jiných zase tendence k velmi hlasitému štěkání, která jiným zástupcům plemene chybí.

Nivernaisský honič je pes vhodný k domu s možností volného pohybu venku, potřebuje také aktivní chovatele. Výcvik musí být u tohoto psa důsledný, vzhledem k jeho malé početnosti je ale nepravděpodobné, že by si jej pořídil naprostý začátečník. Dodejme ale, že důsledný výcvik je spíš otázka zaměstnání temperamentu a dobré socializace – plemeno není zatížené přehnaně agresivními projevy či dominantním chováním. Nivernaisský honič by byl jistě zajímavý pes i pro chovatele v našich končinách, na výraznější vstup do Česka ale ještě čeká.

Zdroje:  Vlastní , fci.be

Nejnovější články