Načítání obsahu, prosím počkejte

Krátkosrstá kolie je „původnější“, ale papírově mladší než dlouhosrstá

27. 11. 2022 – 10:21
0
Krátkosrstá kolie je „původnější“, ale papírově mladší než dlouhosrstá Krátkosrsté kolie | zdroj: Profimedia

Krátkosrsté kolie vznikly ve Velké Británii jako odnož známějších kolií dlouhosrstých. Dnes se jedná o zcela nezávislé plemeno, které dříve sloužilo pastevcům, nyní ale hraje roli především oblíbeného společenského psa, vhodného hlavně pro aktivní lidi.

Kolie krátkosrstá má s tou dlouhosrstou společné předky pocházející patrně ze Skotska. Zajímavostí je, že samo slovo „kolie“ nemá dodnes vyjasněný původ, některé teorie sahají až ke staré gaelštině či anglosaštině, tedy hluboko do středověku. Jisté je, že hornatém Skotsku existovala dlouhá tradice odolných ovčáckých psů, ze které všechny kolie vzešly.

Moderní dějiny plemene se začínají psát v 19. století. Na jednu stranu tehdy docházelo k úpadku tradičního pastevectví, a tedy i pomalému mizení kolií, zároveň ale těmto psům popřála šťastná náhoda. Při pobytech na svém skotském hradu Balmoral se totiž britská královna Viktorie začala o místní pastevecká plemena zajímat. V roce 1860 pak pro královský psinec několik kolií zakoupila, což zvedlo módní vlnu zájmu o tato plemena. Zajímavé je, že ač je dnes o něco oblíbenější kolie dlouhosrstá, tehdy byly populárnější ty krátkosrsté. Tak vznikly moderní šlechtitelské programy, výstavy a kluby, kdy došlo ke změně někdejšího pracovního psa farem v oblíbeného psího společníka (v tom se historie podobá pro změnu border koliím).

Liší se vzhledem i povahou

Zde je nutné poznamenat, že velmi dlouho nebylo pevně dané, zda dlouhosrstá a krátkosrstá kolie jsou dvě oddělená plemena. Častěji byly chápány jako dvě varianty jednoho psa. I později, když už měly oba typy svůj standard, umožňovala mezinárodní asociace FCI křížení mezi těmito plemeny. To bylo zakázáno až v 70. letech, přísně vzato tak zcela nezávislé plemeno kolie krátkosrsté vzniká až tímto okamžikem, ačkoliv jeho tradice je mnohem delší.

Krátkosrsté kolie jsou někdy označovány za původnější, milovníci plemene pak přímo říkají „autentičtější“. Je fakt, že ty dlouhosrsté byly šlechtěny intenzivněji, proto se dnes od sebe obě plemena liší nejen vzhledem, ale i povahou.

Kolie krátkosrstá je středně velký pes, jehož výška v kohoutku se ideálně pohybuje mezi 51 a 56 cm u fen a 56 až 61 cm u psů, při hmotnosti od 18 kg u feny po 30 kg samce. Existují ale jedinci větší, kupříkladu v USA i sám standard plemene uvádí vhodnou hmotnost psa až 34 kg. Tělo kolie je lehce protažené, s rovnými zády a velkou hrudí. Mají výrazně dlouhý čenich, plochou lebku a polovztyčené uši. Při přehlídkách se velmi dbá na ideální podobu tváře, která by měla mít „přátelský výraz“.

Toto plemeno má dvouvrstvou srst, podsada je jemná a mimořádně hustá, vnější srst pak hrubší, krátká do pěti centimetrů. Kolem krku a na stehnech ale může být ochlupení delší. Pro toto plemeno se uvádí tři základní barevné varianty: sobolí (zlatá až hnědá, stejně jako známá dlouhosrstá kolie Lassie), trikolorní (černá s hnědými a bílými znaky) a tzv. blue merle (stříbřitě šedá s černými a nahnědlými znaky). Všechny tyto tři varianty mohou být doplněné bílou kresbou. Existuje i čtvrtá barevná varianta – bílá – která ale není uznávána přímo v domovině plemene ve Velké Británii.

Inteligentní rodinný společník

Krátkosrsté kolie jsou obecně označovány za společenské psy, kteří se snadno trénují. Vyznačují se vysokou inteligencí a je jim vlastní snaha vycházet vstříc svému člověku. Svou rodinu milují a dobře vychází i s dětmi, bývají také dobrými hlídači, špatně ale snáší odloučení. Některým lidem může ovšem vadit hlučnější povaha těchto psů – často a hlasitě štěkají, k tomu mají celou širokou škálu dalších zvuků.

Také je potřeba brát v potaz, že jsou to psi, kteří potřebují dostatek pohybu a aktivit, užívají si dlouhé výlety i psí sporty. Krátkosrstá kolie může žít celý rok venku, přivykne si i v městském bytě, není to ale pes pro nekonečné lenošení na gauči. Její chovatelé by proto měli být spíše aktivní lidé.

Krátkosrstá kolie je inteligentní pes s výbornou povahou, nepřekvapí proto, že jde o populárního rodinného společníka. Jak jsme řekli, hodí se spíše k aktivním lidem, má ale početnou základnu chovatelů a fanoušků. O kvalitách tohoto plemene vypovídá i to, že jej často nacházíme v roli psích sportovců, záchranářů či terapeutických psů.

Zdroje:  Vlastní , fci.be

Nejnovější články