Načítání obsahu, prosím počkejte

Geniální myslitelka Betsy: Border kolie, co se učí rychleji než batolata

20. 10. 2020 – 8:45
0
Geniální myslitelka Betsy: Border kolie, co se učí rychleji než batolata Vědci se domnívají, že vysoká inteligence border kolií je dána mimo jiné jejich dlouholetým šlechtěním jako samostatných a spolehlivých ovčáckých psů. | zdroj: Pixabay

Inteligence má různá měřítka - například ve schopnosti aktivně myslet, vnímat symboly a obrazy, aktivně řešit problémy a učit se. A to platí i pro zvířata. Ve smyslu aktivní inteligence je za skutečnou hvězdu považována fenka border kolie Betsy.

O Betsy – narozené v roce 2002 a žijící v Rakousku – vycházejí odborné studie, její majitel si ale chrání soukromí, a tak není přesně známé, jak byl pes vychováván. I jeho fotografií je poskrovnu, vesměs jen na stránkách National Geographic (border kolie v úvodní fotografii není Betsy). Přišlo se na ni tak, že ji majitel přihlásil do výzvy National Geographic k testu inteligence nadaných psů, od té doby se účastní řady experimentů.

Betsy má slovní zásobu asi 340 slov, které ale nejsou pouhými pojmenováními, ale aktivně chápaným lexikem. Je tak srovnatelná s velkými primáty – a to nejen ve znalostech, ale také ve schopnostech tzv. laterálního myšlení. To spočívá v kreativním řešení problémů.

Betsy podle všeho rozumí struktuře jazyka a vnímá rozdíly mezi pojmenováním věcí a slovesem, tedy pokynem k nějaké činnosti. Vědci se domnívají, že se učí stejně jako lidská batolata, jen možná rychleji, totiž posloucháním mluvy dospělých (tedy mluvy lidí) a jejich sledováním a napodobováním.

Její myšlení se blíží lidskému mozku

Tato geniální fenka má i abstraktní myšlení – například chápe vztah mezi fotografií a na ní zobrazeným předmětem. Při testech dokázala identifikovat předmět, který předtím viděla právě jen na fotografii. Uvědomuje si, že "jablko" není označení konkrétního předmětu, ale univerzální slovo pro druh plodu. Také podle všeho zná asi patnáct lidí jmény.

Je otázka, co psí géniové vlastně říkají o psí inteligenci. Jsou výjimkou v rámci svého druhu? Nebo ve psím mozku dříme obrovský potenciál, který jen musíme probrat? Pravda bude někde uprostřed. Například mimořádné schopnosti Betsy, která se strukturou myšlení blíží lidskému mozku, jsou podle badatelů možná projevem pokročilé psí evoluce.

Psi s námi tráví už mnoho desítek tisíc let, a tak jako se evoluce lidského mozku zrychlila vynálezem ohně, tak ta psí pokračuje pod vlivem soužití s lidmi. Border kolie jsou navíc považovány za jedny z nejinteligentnějších plemen vůbec – a jejich šlechtění jako samostatných ovčáckých psů šlo po linii inteligence jako žádané vlastnosti.

Jinými slovy, je pravděpodobné, že s tím jak měníme náš úhel pohledu na psy, a jak rozvíjíme metody testování, bude čtyřnohých géniů přibývat. To, že naši nejlepší přátelé jsou ale tvorové mimořádně inteligentní, platí napříč celým jejich druhem. Ostatně, i hluboké kamarádství psů ke svým lidem je záležitost nejen emocí, ale i rozumu. Pejsci zkrátka aktivně vědí, že je jim s námi dobře.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články