Načítání obsahu, prosím počkejte

Kdy začít chodit se štěnětem na procházky

8. 4. 2021 – 17:18
0
Kdy začít chodit se štěnětem na procházky Štěně začněte brát po příchodu domů na vycházky co nejdříve, aby se socializovalo | zdroj: Profimedia

Když si přivedete domů dvouměsíční štěně, jedna z prvních otázek, které musíte řešit, je kdy s ním začít chodit ven. Dlouhá léta se doporučovalo chození na procházky odložit až po třetí dávce očkování. Tím však riskujete, že prošvihnete tu nejvhodnější dobu pro socializaci štěněte…

Je to dilema – ochránit zdraví štěněte, nebo zvykat od prvních dnů na venkovní prostředí, lidi a psy? Štěně si přinesete domů po první dávce očkování, další dvě ho čekají. Proti nejnebezpečnějším psím nemocem – zejména psince a parvoviróze – je tak chráněné jen částečně. Doporučení vzít psa ven jen rychle vyvenčit a zase zpátky domů, tak dříve dávala smysl.

V současné době je však situace v Česku výrazně lepší a s uvedenými nemocemi se už díky očkování prakticky nesetkáte. Přesto byste však měli dodržovat základní pravidla – vyhýbejte se místům, kde se vyskytuje velké množství psů, zvolte nejlépe ta, kde potkáte co nejméně psů, a tedy jejich výkalů.

Do plného doočkování tak raději zapomeňte na psí hřiště a psí loučky. Jistota je jistota, i když pokud se nepohybujete mezi toulavými psy, nemusíte se zbytečně bát. Navíc zdroje nemoci si můžete stejně tak dobře přinést domů i na botách (a nemusí jít ani přímo o rozšlápnutí hromádky).

Benefity v podobě snadnější a rychlejší socializace však jednoznačně převažují. Zvíře by se co nejdříve mělo seznámit s věcmi a situacemi, kterým se bude setkávat – lidé, děti, cyklisté, auta, vlak, kočky a samozřejmě jiní psi. Pokud vhodnou dobu socializace prošvihnete, jen těžko se bude pejsek převychovávat v pozdějším věku.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články