Načítání obsahu, prosím počkejte

Štěně: Odchod od matky a rané dospívání

28. 12. 2020 – 17:44
0
Štěně: Odchod od matky a rané dospívání Ilustrační snímek. | zdroj: Pixabay

V osmi až dvanácti týdnech se malí pejsci dostávají do věku, kdy obvykle opouštějí matky. Pokud si pořizujeme nové štěně od chovatele, je právě sedmý či osmý týden – s jistými odchylkami podle plemen – obvykle označovaný za ideální k příchodu do nové rodiny. Štěně za sebou nechává rané dětství a vstupuje pomalu do fáze dospívání, kdy se intenzivně učí jak být velkým a dobrým psem.

Pokud jde o fyzický vývoj v tomto období, pak je potřeba říci, že štěně je pořád ještě dítětem. V 8. týdnu života je ještě poměrně malé oproti své budoucí dospělé velikosti. Stále si zachovává pořádnou porci štěněcí roztomilosti, ke které patří i jistá neohrabanost a zranitelnost.

Mládě pořád ještě hodně spí, v souhrnu zhruba 18 až 20 hodin denně. Zároveň překypuje energií, a tak je pro tento věk typické vstávání rychlostí "z nuly na sto" během pár vteřin. Štěňata v tomto věku jsou vitální objevitelé a dobyvatelé světa, kteří ovšem stále potřebují svůj klid a porci odpočinku.

Zhruba až do 12. týdne věku štěně ne úplně ovládá své vyměšování. Je to přirozená věc, ke které patří i nekontrolované noční močení, a rozhodně by se pejsek neměl z naší strany setkat s hněvem. Hned od přijetí nového psa doma, tedy obvykle už od 8. týdne života, je ale na místě se věnovat citlivě vedenému výcviku k venčení a vyměšování mimo dům či byt. Jen je na místě trpělivost, obvykle to nejde rychle.

Zuby a strava

Pejskům v tomto věku zůstává ještě mléčný chrup, stálý by se měl utvořit až kolem 16. týdne věku života. Nicméně stává se, že některé mléčné zuby se uvolňují už dříve, což obvykle poznáme podle výrazného slinění, žvýkání pevných materiálů a trochy krve na kousaných předmětech. Uvolněné zuby by měly odcházet přirozeně, většinu z nich pejsci prostě bez problémů spolknou.

Krmení by mělo navázat na stravu, na kterou bylo štěně zvyklé od předchozího majitele – pokud jej vychováváte od narození, pak přirozeně navazujete na první stravu po konci kojení. Obecně platí, že cesta vede skrze kvalitní stravu pro štěňata – ať už masové plechovky či junior granule. V osmém týdnu věku už budou štěňata asi suché granule zvládat dobře a není nutné je namáčet, jako při konci kojení.

Doporučuje se pravidelně rozložená strava na tři porce, což pomáhá zpracovávání živin a cukru v metabolismu. Záleží ale i na specifických zvycích chovatelů a potřebách různých plemen. Není asi potřeba zdůrazňovat, že různá plemena se stravují v různě velkých dávkách.

Psychický vývoj

Jak jsme uvedli, tento věk je naprosto klíčový pro psychický vývoj psa. Dobré a špatné návyky, které si vštípí teď, se s ním pak ponesou celý život. Předpokládáme pochopitelně, že se v 8. týdnu navazuje na předchozí spokojené dětství, klíčový psychický vývoj směrem ke správné socializaci začíná už od třetího týdne života.

Mnohá štěňata prochází v tomto věku "bázlivou fází", kdy se zdánlivě bojí všeho nového. Je proto potřeba je trpělivě a nenásilně seznamovat s možnými zdroji strachu – od koupelí, přes domácí prostředí (včetně spotřebičů, například vysavačů) a ostatní domácí zvířata a členy rodiny až po návštěvy veterinářů. Malí pejsci budou v tomto věku patrně potřebovat hodně uklidňování a budou u svého člověka často hledat pocit bezpečí.

S tímto psychickým vývojem souvisí i dobré základy výcviku psa. Na štěně je potřeba často mluvit jeho jménem. Citlivě jej učit na obojek a vodítko, zprvu jen na pocit nošení, později i procházky. Je možné zkoušet i základní povely. Zopakujme ale, co zaznělo několikrát: je potřeba trpělivost.

Každé štěně se učí různým tempem a obzvlášť začátky bývají obtížné. Ano, u některých plemen se uvádí, že u výcviku potřebují pevnou ruku, to ale neznamená přísnost a trestání. Důslednost ve výchově může být i pozitivní, založená na trpělivosti a porozumění. Nezapomínejme, že v tomto věku se formují strachy a frustrace – a to poslední, co by měl člověk chtít je, aby se ho jeho nejlepší přítel bál.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články