Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak vybrat vhodné hračky pro křečky

14. 2. 2022 – 17:21
0
Jak vybrat vhodné hračky pro křečky Správné běhací kolo pro křečky je dostatečně velké, ideálně ze dřeva a celé vyplněné, nikoliv mřížové. | zdroj: Pixabay

Křečci mohou sice někdy vypadat, že mají zájem hlavně o spánek a žrádlo, opak je ale pravdou. Navzdory zavalitým tělíčkům jsou to aktivní tvorové, kteří potřebují dostatek podnětů, aby žili šťastný a spokojený život. Křeččí bydlení by proto mělo být vybaveno správnými hračkami. Zde jsou tipy na některé z nich.

Běhací kolo 

Asi nejrozšířenější hračkou pro malé hlodavce je v našich končinách běhací kolo. Objevují se sice názory, že monotónní běh zvířeti psychicky škodí a že někteří jedinci nedokážou přestat, dokud se naprosto nevyčerpají. To je ale spíše nějaké forma obsesivní poruchy, drtivá většina křečků tento pohyb uvítá.

Ovšem pozor, s běhacím kolem to není jen tak. Musí být dostatečně velké, aby zvíře nezdravě neohýbalo páteř – to je ostatně důvod, proč se běhací kola nedoporučují pro morčata. Mělo by být také vyplněné a ne mřížované, aby křečkovi nepropadávaly nožičky. Pokud má mazlíček dostatečně velkou ubikaci, je lepší variantou kolo ležící (jako gramofon), tvořené kupříkladu plným dřevem.  

Ještě dodejme, že stále populárnější běhací koule moc vhodné nejsou. Křeček je v nich dezorientovaný, nemá dostatečnou cirkulaci vzduchu a velmi lehko v nich podléhá stresu a panice. 

Žvýkací hračky 

Křečci potřebují materiály ke žvýkání k obrušování neustále dorůstajících zubů. Ideální při tom je, pokud se podaří spojit vhodný materiál s nápaditou hračkou. Základem jsou špalíčky netoxického, chemicky neošetřeného dřeva. Pokud bereme dřevo v přírodě, musíme se ujistit, že není jedovaté. Zuby se ale brousí i na proutí či pevném senu, proto jde uvažovat o různých proutěných koulích, kroužcích či přístřešcích. Ty se velmi často prodávají v takové podobě, která umožňuje hru i jejich bezpečnou postupnou likvidaci. Křeččím zubům mohou pomáhat i různé trubky z velmi pevného kartonu, v tomto případě je ale potřeba mít opravdu jistotu, že materiál neobsahuje nevhodné barvy či lepidla.  

Mezi žvýkací hračky lze zařadit i různé minerální kameny, které jsou často tvarovány do zábavných tvarů a také vybízejí ke žvýkání. Zdraví jedinci s dobrým jídelníčkem je ale nepotřebují a lepší volbou je proto v podstatě vždy dřevo. 

Lezení a domečky 

Většina křeččích klecí nemá pouze horizontální, ale i vertikální rozměr. Toho se dá dobře využít vytvořením systému různých podlážek, vícepatrových domečků a lávek. Při dobré podestýlce a promyšlené výstavbě by nemělo hrozit, že křeček nebezpečně spadne na tvrdý povrch. Většina malých hlodavců má potřebu různých skrýší a domečků pevně zapsanou v genech.

Stejně tak šplhání po různě nakloněných lávkách dělá většinou křečkům dobře, protože stimuluje jejich pozornost i obratnost. Dobré jsou i provazy fungující jako mostky či šplhací lana, opět je ale potřeba dávat dobrý pozor. Mělo by jít o pevně motané, dostatečné materiály, aby zvířeti nehrozilo namotání se končetinou. 

Plastové hračky 

S plastovými hračkami je nutné být velmi opatrný. Na trhu se pohybuje celá řada takových, které nejsou příliš vhodné pro skutečné užívání. Některé dlouho nevydrží křeččí zuby, a to poslední co chceme je, aby se malý hlodavec krmil plastem. Křečci si také umí užívat systém plastových trubek, ty jsou ale velmi často vyráběné na efekt pro chovatele a mají špatně řešenou cirkulaci vzduchu, tvary a podobně. Neříkáme proto plastům kategorické ne, rozhodně se ale s nimi musí zacházet obezřetně. 

Hrabání 

Křečci nutně nepotřebují prachový materiál pro ošetření srsti, někteří jedinci jej ale ocení. Na trhu existují různé koupací písky nezbytné při chovu činčil, které můžeme zkusit dát i křečkovi. Možná právě ten náš ocení možnost si v něm „proprášit“, a tím pádem očistit, kožíšek.

Většina křečků ovšem miluje hrabání jako takové, proto je možné jim do klece umístit hlubší misku čistého písku či očištěné teraristické zeminy, do které se mohou zkusit zahrabávat. To je pro tato zvířátka skutečná zábava a jistý druh psychického odpočinku.

Jen je dobré se ujistit, že jsme zvolili správný materiál a že na něj křeček nereaguje například slzením – u potřeb pro teraristy by se to ale stát nemělo. Naopak nelze doporučit používání přírodní hlíny či lesní hrabanky. Ta může být navzdory všem snahám o proprání a přepečení zdrojem plísní a roztočů.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články