Načítání obsahu, prosím počkejte

Ingnoruje vás vaše kočka?

28. 3. 2022 – 11:06
0
Ingnoruje vás vaše kočka? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Chovatelům koček asi není neznámé, že tyto šelmičky jsou ve společenském kontaktu méně bezprostřední a viditelně nadšené než třeba psi. Zároveň ale i ony vítají socializaci a komunikaci s milovanými lidmi. Někdy se ale stane, že kočka začne svého člověka ignorovat. Příčiny přitom mohou být různé. 

Citlivější chovatelé si začnou lámat hlavu a přemýšlet, jestli už je jejich zvířátko nemá rádo. To je málokdy ten případ, obzvlášť pokud se kočka jindy projevuje společensky. Pravděpodobně nejprostším a nejčastějším důvodem je to, že zvíře zkrátka chce strávit nějaký čas samo. Kočky zůstávají v hloubi duše nezávislými tvory, ostatně i jejich divocí předci byli oproti předkům psů samotáři.  

Odborníci na kočičí chování dnes už ví, že tito mazlíčci cítí při dobré socializaci vůči lidem hluboké pouto a trpí při nuceném osamění – a přesto jistá touha po občasné samotě zůstává. V podstatě si stačí všimnout, že kočka se chystá odpočívat a pak jen čekat, až zase začne svůj zájem o člověka dávat najevo. 

Jiný případ je, když stárnoucí kočky začnou špatně vnímat, že s nimi chceme trávit nějaký čas. Na vině může být horší sluch či zrak, či dokonce horší orientace v prostoru obecně. Pokud se podobné chování prohlubuje, je možné konzultovat situaci s veterinářem, na vině totiž může být nějaký hlubší zdravotní problém. 

Špatná zkušenost nebo uraženost

Problém je, pokud vyhýbání se lidem souvisí s nějakou špatnou zkušeností. Kočky se instinktivně vyhýbají tomu, co vnímají jako hrozbu či zdroj stresu. Žádný chovatel není svatý a nejednomu člověku se může stát, že v hněvu se po kočce ožene či ji vystraší křikem. U některých jedinců stačí k podobné špatné zkušenosti i například nechtěné přišlápnutí zvířete či jiné nezamýšlené způsobení bolesti či strachu. Kočce se ale taková situace může vrýt natolik, že si pro příště není jistá, co může od člověka čekat.  

Toto chování je velmi individuální, a tak nikdy nejde předjímat, jak kočka konkrétně bude na takové situace reagovat. Pokud se vám zvíře opravdu vyhýbá, a vy tušíte, že příčina je ve špatné zkušenosti z minulosti, nezbývá než ji zkusit překrýt. Dejte mazlíčku čas, obrňte se trpělivostí a zkuste si jej postupně naklonit si zpět pomocí nalákání na pamlsky a citlivé snahy o pomazlení. Snažte se v péči o zvíře vyhnout trestům a křiku – efekt nemají a jen podkopávají harmonický vztah mezi člověkem a zvířetem. 

Také je možné, že se vám kočka vyhýbá, protože jste ji prostě něčím naštvali. Jsou to tvorové, kteří se tváří nezávisle a nad věcí, ale v jádru mají křehké emoce. Hladili jste jinou kočku a je to cítit? Ignorovali jste předtím snahu o hru? Nenechali jste ji v klidu si pelichat v nově povlečené posteli? Kočka se umí doopravdy naštvat a dát to najevo ignorací. Na druhou stranu, obvykle neznají skutečnou zášť, takže s trochou péče, mazlení a omluvného pamlsku je velmi pravděpodobné, že tato naštvaná nálada rychle opadne. 

Detektivní práce

Kde je ale potřeba být na pozoru je otázka zdravotní. Kočky jsou mistryně v maskování svého zdravotního stavu, což bohužel často dokáže napáchat škody zbytečně způsobené tím, že se problém neřešil dříve. Právě náhlé stahování se do ústraní a neochota se družit může být prvním viditelným projevem toho, že se kočka necítí dobře. Pokud stav vyhýbání se člověku nemá žádné jiné vysvětlení, trvá dlouho, zvíře vypadá apaticky a podrážděně, pak je možná na čase jeho soukromí trochu narušit a pořádně si jej prohlédnout a případně navštívit veterináře. 

Obecně asi platí, že podezřelé jsou každé náhlé změny chování. Na druhou stranu, leccos se dá vysvětlit, jen to chce trochu detektivní práci. Mnoho lidí kupříkladu neví, že kočky jsou velmi citlivé na změny ve svém okolí. Zdrojem nejistoty a stresu tak může být jak změny zásadní – odchod známého člověka, nový mazlíček či miminko podobně – tak zdánlivě banální. Kočka může být ve stresu i ze změny denní rutiny, změny času příchodu člověka domů, či dokonce z přestěhování nábytku.  

Důležité je se pokusit na změnu chování adekvátně reagovat. Promyslet dobře potenciální příčinu, vyloučit zdravotní obtíže a buď dát kočce prostor, který potřebuje, případně se pokusit k ní hledat cestu. Jak jsme řekli, kočky se rády tváří naprosto nezávisle. Pro šťastný a spokojený život ale potřebují i socializaci, kamarádství a hry.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články