Načítání obsahu, prosím počkejte

Dvě koťata jsou lepší než jedno. Při výchově i hraní

1. 4. 2021 – 16:55
0
Dvě koťata jsou lepší než jedno. Při výchově i hraní Přísloví "ve dvou se to lépe táhne" platí i mezi koťaty. | zdroj: Pixabay

Co může být lepšího než roztomilé, mazlivé koťátko? Dvě roztomilá, mazlivá koťátka! Pomineme-li stupňující se míru roztomilosti, existují i další důvody, proč při pořízení si kotěte vážně přemýšlet nad tím, zda jedno není příliš málo. Nabízíme vám 8 důvodů, proč jsou dvě koťata lepší než jedno.

Koťata se budou navzájem psychicky stimulovat a bavit

Stereotyp o kočkách říká, že oproti psům jsou to v jádru samotářky, které mají rády svůj klid a na přílišnou socializaci je neužije. Milovníci těchto šelmiček ovšem vědí, že to ani zdaleka není pravda. Kočka, která je příliš dlouho sama, se začíná nudit a cítit se osaměle, což se negativně projevuje na jejím chování. Kočku je proto potřeba udržovat zabavenou a socializovanou, což ne vždy jde tak často, jak bychom si – zavalení pracovními povinnostmi – přáli.

Řešením může být to, že si svého nového mazlíčka rovnou pořídíme dvojmo. Kočky si budou navzájem parťačkami, občasným rvačkám navzdory, a budou si dělat společnost v podstatě nepřetržitě. Pokud si navíc pořídíme dvě koťata z jednoho vrhu, případně koťata z útulku, která strávila nějaký čas spolu, pak bude mezi nimi pravděpodobně silný vztah, který prospívá duševní pohodě obou zvířátek.

Ve dvou se to při výcviku lépe táhne

Pokud se chceme kotěti skutečně věnovat a od mala ho učit „správnému“ chování, pak nám práci opět může usnadňovat, vezmeme-li si na starost dvojici. Koťata jsou od raného dětství zvyklá se učit sledováním ostatních koček, hlavně matky, ale i šikovnějších sourozenců. Ať už jde o používání záchodku, péči o srst či správné jezení. To platí i pro pozdější výcvik a výchovu zvířete – učí-li se koťata něco spolu, navzájem jsou si vzorem a popohání se o to rychleji vpřed.

Navzájem si zajistí zdravý pohyb a vybití energie

S koťaty, obzvlášť těmi bytovými, je to jako s dětmi: potřebují trochu utahat. Kočka bez nabízené fyzické aktivity hledá vybití, kde může a pak to končí třeba u okusování nábytku a kabelů. Navíc i kočky jsou ohrožené civilizačními chorobami, a tak u nich nedostatek aktivního pohybu může vést k obezitě. Podobně jako u prvního bodu ale platí, že ne vždy může majitel svému mazlíčku věnovat tolik času, kolik by chtěl. Jsou-li na běhání, cvičení a aktivní hraní koťata dvě, je problém v podstatě vyřešen. Navíc jen máloco je zábavnější na sledování, než dvojka malých koček plně ponořená do hry.

Budou si bránit ve vybíravosti v jídle

Některé kočky mají zlozvyk vybíravosti v jídle, což majitele může přivádět k zoufalství. Když si kočka postaví hlavu, tak přitom vůbec nezáleží na kvalitě značky či doporučeních. Řekneme si „nejez, hlad tě donutí“, ale po několika dnech kočičí hladovky začneme být oprávněně nervózní. Jsou-li ovšem kotěcí strávníci dva, pak přátelská či sourozenecká rivalita udělá svoje. Pokud kotě vidí, že jeho souputníkovi žrádlo jede, tak se honem musí do jídla zapojit taky – instinkt mu prostě nedovolí nechat si všechno zkonzumovat. Na vybíravost v takovém případě není prostor.

Chceme-li koček víc, je lepší se vyhnout věkovému rozdílu

Pokud máme v úmyslu si zprvu pořídit kotě jedno a až trochu odroste uvažovat o dalším, můžeme se dostat do nepříjemné situace. Některé kočky sice nová koťata přijímají něžně a vřele, často se ale stává, že mládě se snaží vidět ve velké kočce parťáka pro hry, dospělý jedinec už ale tyto sklony nemá a začne být nerudný, či dokonce ve stresu z pozornosti. Když si ale řekneme od začátku, že bychom stejně skončili se dvěma kočkami, pak věkově blízká koťata co do chování perfektně souzní.

Budou o sebe pečovat navzájem

Čistá kočka je kočka spokojená a zdravá. Kočičí mytí a péče o srst je důležitý rituál, který nemá jen hygienický, ale i psychický rozměr. Tahle zvířátka jsou sice mistry v péči o sebe sama a obvykle nemají s vlastní očistou problém. Dvojice koťat se ale olizuje a omývá i navzájem, což nejenom že je výrazně účinnější, ale navíc je pro ně takové vzájemné souznění obrovským relaxem.

Možná zachráníte další život

Pokud adoptujete kotě z útulku, pak je tento argument pro dvojici možná nejsilnější ze všech. Většina koťat si sice svého člověka nakonec najde, vždycky je ale malé nebezpečí, že takříkajíc propadne sítem a prožije celý život v útulku. Ne snad, že by to znamenalo smrt, záchranu života berme obrazně – nicméně takový život nikdy nebude plnohodnotný a naplněný. Navíc to do určité míry platí i u některých domácích vrhů. Jakkoliv se nechceme dotknout slušných chovatelů, kterých je drtivá většina, stejně je vždycky malé riziko, že neudané kočky můžou skončit na ulici či ještě hůře.

Dvě koťata nestojí o moc víc, než kotě jedno

Pokud vezmeme v potaz všechny výše řečené výhody toho, když má kotě v novém domově parťáka, pak můžeme dodat i praktickou stránku věci. Dvě koťata nepřináší o moc větší náklady, než kotě jedno – o řadu vybavení a hraček se mohou dělit a nesežerou toho tolik, aby zdvojnásobená spotřeba byla finančně dramatická. Snad jen úvodní očkování a odčervení vyjde na dvojnásobek. Pokud ale na druhé misce vah leží dvojnásobek zábavy, roztomilosti, hravosti a přítulnosti, pak tato mňoukací rovnice nevychází pro dvě koťata úplně nepříznivě.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články