Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když váš pes nemá rád déšť?

19. 5. 2023 – 11:46
0
Co dělat, když váš pes nemá rád déšť? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Procházka v deštivém počasí často nepatří mezi oblíbené aktivity nejen u lidí, ale ani i u jejich psů. Ty totiž před vlhkem a vodou deštník nebo pláštěnka neschová. Jenže venčení je potřeba, a tak zůstat zalezlý doma v suchu není řešením. Pejskovi, který nemá rád mokro, ale můžete pomoci a jeho nechuť chodit ven v deštivém počasí zkusit zmírnit.

Jděte příkladem

Tohle je asi nejtěžší rada, ale funguje možná nejlépe. Psi totiž přebírají některé vzorce chování od svých lidí. A tak pokud sami nemáte déšť rádi, je vám nepříjemný a začnete brblat, že musíte ven do deště, pokaždé, když se z oblohy snese byť jen pár kapek, můžete se vsadit, že vás váš pes bude brzy následovat. Snažte se proto v dešti chovat úplně normálně a přirozeně. Pokud vás sprška chytne během procházky, zkuste nereagovat, zůstaňte klidní a normálně pokračujte v běžné chůzi jako by se nic nedělo. Když pes uvidí, že jste v klidu, zůstane také. 

Pomozte mu zvyknout si na vodu

Častý důvod, proč někteří psi nechtějí chodit v dešti na procházky, je, že jsou zvyklí být v suchu a pohodlí. Lidé málokdy tahají štěně na dlouhé procházky do deštivého počasí. Takže v typicky českém počasí se s padající vodou setkají od mládí jen zřídka, z toho část setkání tvoří sprcha při koupání. Voda padající z nebe je tak pro ně něco nového, navíc spojeného s nepříjemným nasáknutím kožichu. 

Zkuste ho tedy na vodu postupně zvykat třeba tím, že ji zapojíte do her - například v podobě ostřikovače, dětského bazénku, stříkací pistolky nebo zahradní hadice. Hezky pomalu a hlavně zábavně. Můžete zkusit i hru na mokrém trávníků s odměnou v podobě pamlsku. Tím si spojí mokro a vlhko i s pozitivními věcmi. 

Vylezte na déšť také

Není vůči psovi tak úplně fér, když ho v deštivém počasí vysíláte na procházku samotného. Musí se proplétat studenými mokrými kapkami deště, zatímco vy třeba stojíte v suchu mezi dveřmi. Tak v něm budete nechuť jen stupňovat, až se nebudete moct divit, že raději udělá loužičku nebo hromádku doma. Přitom stačí málo - vzít si deštník nebo pláštěnku. Pokud nepůjdete přímo do trávy, ani nebudou potřeba holínky. 

Použijte pozitivní motivaci

Pomocí odměny, pamlsku a pochvaly se dá pes naučit mnohé. To platí i pro nepříjemné procházky v dešti. Nebojte se motivovat dobrůtkou nebo oblíbenou hračkou. Naopak se vyhněte napomínání nebo vzteku, když nebude pejsek chtít ven nebo hned po vykonání potřeby bude chtít domů. 

Hned po příchodu je osušte

Máte rádi trávit třeba několik hodin v mokrém oblečení? Asi ne. Jenže pes si svůj promoklý kožich sundat nemůže. I proto mnoho psů nemá déšť rádo. Pokuste se proto tento diskomfort odstranit hned po příchodu - mějte u dveří připravenou osušku a psa hned v chodbě pořádně osušte dosucha, nezapomeňte na uši, tlapky a ocas. Časem se z utírání po příchodu stane rituál a mazlíček přestane mít déšť spojený s nepohodlím v mokrém kožichu. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články