Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když se pes bojí vody

2. 6. 2023 – 8:29
0
Co dělat, když se pes bojí vody Ilustrační snímek | zdroj: Profmedia

Většina psů se ráda v horkých dnech vykoupe v řece nebo rybníku. Najdou se však i chlupáči, kteří se s vodou příliš nekamarádí. Nechuť se dá překonat, horší je však, když váš pes trpí tak velkým strachem z vody, že můžeme mluvit až o aquafobii.

Vztah k vodě je částečně daný geneticky, roli však hrají i socializace a negativní zkušenosti. Zatímco takzvaní vodní psi mají kladný vztah k vodě už v genech, brachycefalická plemena se kvůli těžšímu dýchání zpravidla plavání vyhýbají. Příliš je zatěžuje. Dobře se neplave ani psům s krátkými nohami. To však nemusí znamenat, že se vody přímo bojí. Mohou třeba rádi poskakovat v kalužích nebo si užívat koupání ve vaně.

Pes s fobií z vody se však v její přítomnosti dostává do stresu, může trpět panickými záchvaty, zvýší se mu tep a bude se snažit dostat rychle pryč. Jeho chování je v přítomnosti zdroje strachu změněno, může se stát i agresivním.

Za vznikem fobie často stojí špatná zkušenost z minulosti, zejména pokud k ní došlo v době socializace. Štěně mohlo spadnout do hlubšího vody a začít se topit, psa z útulku například mohl předchozí majitel trestat studenou vodou. Nevědomky mohl chovatel v psovi fobii vyvolat i napomínáním či trestem za to, že často utíkal do místního rybníka a vracel se domů špinavý a páchnoucí.

Hlavně bez nátlaku

Příčin může být bezpočet. Podle toho, jak je moc má zvíře strach zažitý, se ho můžete pokusit překonat sami, zpravidla se ale bez pomoci odborníka – psího etologa – spíš neobejdete. Můžete to ale alespoň zkusit.

Základ je, abyste psa do ničeho nenutili, nijak se ho nesnažili příliš aktivně přesvědčovat, a hlavně vy musíte zůstat klidní. Zvlášť ve chvíli, kdy chtě nechtě budete muset psa vykoupat a bude se vám snažit jako šílený vyskočit z vany.

Pokud se přece jen chcete pokusit vztah vašeho miláčka k vodě změnit, postupujte pomalu. Vyrazte k mělkému potoku, nebo rybníku vybaveni jeho oblíbenou hračkou a pamlsky. Usídlete se v dostatečné vzdálenosti od vody a se psem si hrajte. Když se přiblíží toku trochu blíž, odměňte ho. Cvičení by mělo trvat jen chvíli.

A stále platí - rozhodně nenuťte, netrestejte a pokud je to psovi nepříjemné, raději se sbalte. Pokud jde všechno bez problémů, můžete postupně vzdálenost od vody zmenšovat, až se třeba jednou dočkáte a společně strach překonáte.

Zdroje:  Vlastní , animalwised.com

Nejnovější články