Načítání obsahu, prosím počkejte

Chováte invazivní druh? Na jeho přihlášení máte už jen měsíc

25. 2. 2023 – 9:36
0
Chováte invazivní druh? Na jeho přihlášení máte už jen měsíc Želva nádherná | zdroj: Pixabay

Do konce března musí chovatelé registrovat druhy invazivních živočichů z unijního seznamu v online formuláři, sdělila Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR). Podle agentury patří v Česku mezi takové druhy zejména severoamerické druhy raků, želva nádherná, korálovka pruhovaná či nutrie říční. Ke dnešku svá zvířata přihlásilo 900 chovatelů.

Invazivní druhy byly podle AOPK ČR do Evropy zavlečeny například z chovů na kůži nebo maso. V současné době eviduje unijní seznam celkem 88 invazivních druhů rostlin a živočichů. Podle agentury jsou tyto druhy nebezpečné pro přírodu, protože mimo jiné vytlačují původní druhy a přenášejí nemoci.

Podle AOPK ČR proto Evropská unie zakazuje dané invazivní druhy převážet, množit, chovat, či s nimi obchodovat nebo je vypouštět do přírody. Agentura sdělila, že chovatelé, kteří svá zvířata registrují do jednoho roku od zapsání na unijní seznam, si je mohou nechat za předpokladu, že zajistí, aby se zvířata dál nemnožila.

Podle Tomáše Görnera z AOPK ČR nemá agentura v plánu systematicky kontrolovat registrovaná zvířata. Görner ale zároveň upozornil, že chovatelé, kteří svá zvířata nenahlásí, riskují, že jim bude živočich odebrán.

„Invazní druhy totiž pro naši přírodu představují riziko - stačí jediná samice raka mramorovaného k tomu, aby vznikla rozsáhlá populace raků, a ta přenosem račího moru decimovala naše raky říční a kamenáče,“ objasnil Görner.

Pokud chtějí instituce, jako jsou například zoo či akademická pracoviště, nadále chovat a množit tato zvířata, musí podle agentury požádat o příslušnou výjimku ministerstvo životního prostředí.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, jež poskytuje odbornou a praktickou péči o českou přírodu, především o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace, či národní přírodní památky.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články