Načítání obsahu, prosím počkejte

Černý ruský teriér - pes „složený“ z těch nej plemen z území dobytých Rudou armádou

10. 1. 2023 – 10:46
0
Černý ruský teriér - pes „složený“ z těch nej plemen z území dobytých Rudou armádou Černý ruský teriér | zdroj: Profimedia

Černý ruský teriér je velké plemeno, které bylo vyšlechtěno v Sovětském svazu jako služební pes. Rozšířilo se ale po celé Evropě, značné popularitě se těší i u nás. Nejde totiž jen o výborné hlídače, ale i o milé společníky.

Hned po druhé světové válce byla v tehdejším Sovětském svazu velká poptávka po kvalitních služebních psech. V rámci vojenské chovatelské stanice Rudá hvězda tak probíhal šlechtitelský program, který se pokoušel nové plemeno vhodného pracovního vojenského vytvořit.

Udává se, že na vzniku ruského černého teriéra se mohlo podílet až 17 různých plemen, především z území dobytých Rudou armádou. Proto mezi předky psa najdeme německá plemena, respektive psy, kteří byli už před válkou v Německu oblíbení – hlavní genetický podíl tak mají velcí knírači, rotvajleři, erdelteriéři či novofundlanďané.

Teriér, který není teriérem

Protože bylo plemeno šlechtěno kvůli pracovním vlastnostem, nikoliv vzhledu, nějakou dobu trvalo, než se jeho jednotná podoba ustálila. Zlomem je rok 1957, kdy se část štěňat dostala ze státních chovů k civilistům, kteří začali kultivovat i vzhled dle moderních standardů. Ty byly poprvé publikovány na přelomu 50. a 60. let.

Pes se rychle rozšířil ve východním bloku, později se dostal i do USA a do Kanady, mezinárodně uznáno bylo plemeno roku 1984. V roce 1996 vznikl nový mateřský klub v Ruské federaci. Zajímavé je, že ve skutečnosti není pravým teriérem a kupříkladu asociace FCI jej řadí do skupiny pinčové a knírači, molossoidní plemena a švýcarští salašničtí psi.

Jsou to velcí, mohutně stavění psi, kteří mohou vážit 50–60 kg (feny 45–50 kg) při výšce kolem 64–72 cm. Typická je výrazná hruď a pevný postoj. Zajímavé je, že navzdory značné hmotnosti se tento pes pohybuje nápadně zlehka. Na hlavě má pes malé uši překlopené dopředu, hlava je vzhledem k silnému krku spíše menší. Celé vzezření plemene ale ovlivňuje jeho výrazná dvouvrstvá srst. Zatímco podsada je měkká a jemná, svrchní vrstva je velmi pevná a hustá, působí spíše drsným dojmem. Zastřihuje se obvykle na 5–15 cm, tradičně pak vytváří ve tváři vous a výrazná obočí. Barva je černá, vzácněji s mírně šedým žíháním.

Poslušný a inteligentní

Cílené šlechtění ruských teriérů se promítlo i do jejich povahy. Jako univerzální služební a pracovní psi se totiž vyznačují vysokou poslušností, skvělými vlohy k výcviku a překvapivou odolností a výdrží. Se svými lidmi navazuje hluboký vztah, zachovávají si ale nedůvěru k cizincům. Díky inteligenci pak zvládají i složitý výcvik různých ochranných programů, agility a podobně. Vojenská minulost ruských teriérů se pak projevuje v tom, že tito psi velmi oceňují dostatek pohybu a užívají si i náročnější aktivity. Ke své rodině je naprosto loajální a vyznačuje se i pozitivním vztahem k dětem.

Ruský černý teriér patří mezi plemena, která u nás mají svou tradici, chovatelský klub i řadu fanoušků. Jde o psy, kteří se skvěle hodí k aktivním lidem s dostatkem prostoru. Vhodnější je pro zkušenější chovatele, při výcviku potřebuje důslednost a správnou socializaci od útlého věku. Pokud je ale dobře veden, stává se z něj nejen statečný hlídač a obránce, ale také věrný společník s vyrovnanou, klidnou a přátelskou povahou.

Zdroje:  Vlastní , fci.be

Nejnovější články