Načítání obsahu, prosím počkejte

10 způsobů, jak psi dávají najevo lásku

30. 5. 2023 – 9:43
0
10 způsobů, jak psi dávají najevo lásku Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Psi dávají svou náklonnost k lidem najevo specifickým způsobem. Jejich bezelstná láska k dobrým chovatelům se projevuje různými způsoby, některé dokážou pobavit, některé i velmi překvapit. Pokud u svého psího mazlíčka pozorujete některé z následujících projevů, můžete se cítit dobře – má vás totiž rád.

1. Udržují oční kontakt

Ve zvířecí říši je často oční kontakt výhružným či agresivním gestem. Lidé jsou v tomto směru spíše výjimkou. I u psů vynucené zírání do očí může vést k zastrašení či k vyvolání agresivní reakce. Co když vám ale psí mazlíček cíleně kouká do očí tak, jak to dělají přátelé či rodina? Při hře a tréninku na vás upřeně kouká a všechny jeho pohyby jsou uvolněné. V takovém případě je oční kontakt projevem náklonnosti a pozitivního citu. Jde to dokonce tak daleko, že psi podle výzkumů při pohledu na své milované lidi uvolňují v těle hormon oxytocin spojený s pocity štěstí.

2. Opírají se o vás

I v tomto případě se psi projevují podobně jako lidé. Stejně, jako byste si neopřeli hlavu o někoho, koho nemáte rádi nebo komu nedůvěřujete, tak ani psi se jen tak o někoho svým tělem neopírají. Pokud k vám mazlíček přijde, když třeba sedíte na gauči a opře se o vás, dává vám tím najevo, že se s vámi cítí bezpečně a uvolněně. Za určitých okolností může pes podobným gestem hledat u člověka útěchu, pokud cítí strach či úzkost, pak ho ale většinou prozradí další, napjatá řeč těla.

3. Spí ve vaší ložnici

Ne všem psům je dovoleno spát s lidmi v jejich ložnici či přímo v posteli. Pokud ale má pes v bytě volnost pohybu a vyhledává ke spánku právě společný pokoj s lidmi, je to opět projev důvěry a náklonnosti. Zvíře chce být svým lidem nablízku i ve spánku.

4. Má radost, když přijdete domů

Nadšené skákání, vítání a olizování – to je něco, co mnozí chovatelé popisují jako to nejkrásnější přivítání po návratu domů z práce nebo ze školy. Není asi potřeba zdůrazňovat, že tento cit je silný a bouřlivý právě u těch psů, kteří mají své lidi rádi a jen neradi se s nimi ráno loučí. Ostatně, taková záplava pozitivních emocí bývá často oboustranná.

5. Nosí vaše boty a špinavé ponožky

Psi jsou tvorové, jejichž hlavním smyslem je naprosto fenomenální čich. Způsob, jakým psi komplexně vnímají pachy a vůně svého okolí, je pro náš mozek – pracující hlavně s očima – skoro nepředstavitelné. Pokud vám pes krade špinavé prádlo, boty či dokonce má tendenci žvýkat použité ponožky (a někdy i spodní prádlo), není to projev nějaké neobvyklé, trochu nechutné záliby. Souvisí to s jeho čichem a láskou k vám – pes, který má rád své lidi, si přeje vnímat jejich pach co nejintenzivněji, ideálně spojovat svou pachovou stopu se stopou své rodiny. Výsledkem je pak psí „fetiš“ na ty věci, které stopu lidí nesou nejvýrazněji.

6. Kontroluje si vás

Ne každý pes musí neustále viset svému člověku u nohou, přehnaná závislost dokonce není psychicky zdravá. Pokud si ale všimnete, že i nezávislejší jedinci čas od času přijdou nakouknout ke dveřím, co že zrovna jejich člověk dělá, je to opět projev náklonnosti. Pes vás sice nemusí mít pořád při sobě, ale záleží mu na vás a je rád, když má jistotu, kde se právě nacházíte.

7. Vyhledává fyzický kontakt

V tomhle je psí láska ne nepodobná lásce lidské. Pokud pes aktivně vyhledává kontakt, rád se mazlí, vrhá se pod ruku a chce se nechat drbat, pak je to jasné – důvěřuje vám a vaše dotyky jsou mu moc příjemné.

8. Při setkání se úplně neovládá

Tím „neovládáním se“ jsme v podstatě eufemisticky označili situaci, kdy mazlíček při spatření svého člověka ztratí kontrolu nad tělesnými funkcemi. Vracíte se domů, vidíte se po nějaké prodlevě – a vedle všeho skákání a drbání si všimnete, že pes trochu pustil loužičku. Není to nějaká regrese a návrat před výcvik venčení. Jen se mnoha psům – malým i dospělým – stává, že míra nadšení z milovaného člověka je tak silná, že moč prostě neudrží.

9. Nosí vám svou oblíbenou hračku

Když vám pes donese svou oblíbenou hračku, není to jen výzva ke hře (i když ta je jistě taky silně přítomna). Je to hlavně projev náklonnosti a důvěry, vždyť vám svěřuje svůj možná nejcennější a nejhlídanější majetek.

10. Usmívá se na vás

Na začátku jsme řekli, že psi nedávají náklonnost najevo tak jako lidé. Je to pravda napůl, některé projevy – například touha po fyzickém kontaktu – máme společné. Zajímavý fenomén, který ukazuje, jak moc jsme se k sobě jako dva odlišné biologické druhy přiblížily, ale představuje psí úsměv. Někteří pejsci se skutečně naučí aktivně ohrnovat horní ret tak, aby ukázali široký, zubatý úsměv. Tohle gesto by v kontextu psí smečky znamenalo agresivitu a výzvu k souboji, ostatně i psi umí agresivně cenit zuby. Lidé ale mají na psi takoví vliv, že tito naši nejlepší přátelé vlastně překonali svou přirozenost a naučili se používat lidskou řeč těla. Chovatelé se ale naučí poznávat pravý psí úsměv, pokud jej jejich mazlíček užívá, podle kontextu a další řeči těla.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články