Načítání obsahu, prosím počkejte

Co říká pes převalením na záda?

16. 4. 2023 – 10:25
0
Co říká pes převalením na záda? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Psi se převalují na záda z řady důvodů. Může jít o součást hry, jindy se jedná o pouhé projevy sociálního a emočního chování. Stejně tak možná mazlíček v trávě našel něco obzvlášť „voňavého“ a chce naplno proniknout do tajů onoho zápachu. Za určitých okolností pak převalení se na záda má i nějakou další, skrytou příčinu.

Příklad takové na první pohled neviděné příčiny, přitom jedné z nejčastějších, je velmi prozaický: psa něco svědí. Právě takové svědění mimo dosah pacek řeší naši mazlíčci převalováním se překvapivě často. Samo o sobě je to zcela neškodné chování, přesto je dobré sledovat četnost. Častě svědění totiž může být příznakem alergií. Těžší případy dávají najevo svědivost velmi úporně, někdy si dokáže dokonce pes záda rozedrat o zem tak, že si přivodí nějakou sekundární infekci. Vedle alergií se může velmi podobně projevovat třeba napadení parazity.

O něco veselejší je válení se na zádech jako součást řeči těla. To je něco, co dobře zná každý chovatel psa, samotný kontext ale může být trochu složitější. Když si psovitá šelma lehne na záda a ukáže břicho, dává tím najevo podřízenost. V chování psího mazlíčka to ale může také znamenat „nazdar, ahoj, koukni, nejsem hrozba“.  V blízkém vztahu se známým člověkem pak takové převalení se na záda už nemusí mít submisivní rozměr, pouze tím pes naznačuje, že člověku důvěřuje. Podobně můžeme sledovat, že při psí hře někdy převalení na záda a ukázaní břicha uklidňuje situaci. Když je zábava příliš divoká a hrozí přerůst ve skutečnou rvačku, dává zvíře tímto způsobem najevo, že ve vzduchu žádná hrozba nevisí.

Trochu parfému

Když už je řeč o chování psovitých šelem, souvisí převalování se na záda s dalším rysem jejich přirozeného chování. Pes se totiž může snažit instinktivně maskovat svůj pach, jako by byl pořád predátorem v divočině. To je jeden z hlavních důvodů, proč mazlíček čas od času nepříjemně překvapí své lidi tím, že se cíleně vyválel v nějaké zapáchající substanci. Psi toto provádějí i subtilněji, často to ani nevnímáme – alespoň do té doby, než například při procházce kolem řeky nepotká pejsek exkrement kachny či něco podobně výběrového.

V zásadě jde říci, že většina situací, kdy člověk vidí svého čtyřnohého přítele se svalit na záda, je neškodná. Na pozoru se musíme mít hlavně tehdy, pokud vidíme, že v chování je přítomna jistá naléhavost. Příkladem je zmiňované úporné svědění od zdravotních problémů. Podobně může být potřeba pomoc odborníka, pokud máme pocit, že pes trpí nějakou úzkostnou poruchou a dává až příliš často a silně najevo submisivní postavení. Jinak ale platí, že pes válející se na zádech se chová pouze tak, jako jeho předci dlouhá tisíciletí předtím.

Zdroje:  Vlastní , dogster.com

Nejnovější články