Načítání obsahu, prosím počkejte

Štíři III.: Nejlepší potrava jsou cvrčci, na šváby radši zapomeňte

9. 10. 2020 – 9:41
0
Štíři III.: Nejlepší potrava jsou cvrčci, na šváby radši zapomeňte Štír arizonský | zdroj: Pixabay

Štíři jsou predátory, v přírodě se živí hlavně různými bezobratlými živočichy – řeč je hlavně o broucích, motýlech, švábech, cvrčcích, larvách, ale i stonožkách či pavoucích. V neposlední řadě jsou pak jejich častou kořistí štíři menších druhů. Pokud ovšem chováte skupinku štírů stejného druhu, za normálních okolností by se nám navzájem sežrat neměli – pokud je tedy nebudete trápit hlady.

V teráriích se obvykle jako krmení podává živý hmyz. Některé druhy štírů konzumují i mrtvou potravu, živá je jim ale přirozenější. Pokud jde o výběr hmyzu, záleží na velikosti štíra. Větší štíři preferují sarančata, menší spíše různé velikosti cvrčků (nejlepší a nejdostupnější je druh cvrček domácí).

Tenhle "kobylkovitý" hmyz je obecně asi nejvhodnější. Štír si s ním nejsnáze poradí a – řečeno cynicky, ale prakticky – zanechává nejméně odpadu. Někdy se totiž užívají například některé druhy švábů, jejich tvrdá schránka ale může štírům činit problém a hlavně pak zůstává v teráriích k uklizení. Když už švába, pak chovatelé doporučují švába argentinského, který neleze po stěnách.

Není dobrý nápad servírovat různé červy či ponravy, neboť ti se zavrtávají do substrátu a chovatel ztrácí přehled o jejich počtu a stavu.

Někteří chovatelé uvádějí, že je vhodné dospělým štírům podávat i myší holátka, jinak určená spíše hadům. Zde ovšem nepanuje shoda – někdo to považuje za nebezpečné pro štíra, navíc kazící se tělní tekutiny myší můžou terárium kontaminovat mnohem hůř, než těla hmyzu. Nemluvě o tom, že pro takové holátko je usmrcení štírem (který ne vždy použije jedový hrot) mnohem trýznivější, než smrt například ve chřtánu hada – i tento etický aspekt berou někteří v potaz.

Pozor na svlékání

Dospělé štíry krmíme obvykle jednou až dvakrát týdně, záleží ovšem velmi na dispozicích toho kterého druhu. Nestravitelné části potravy štír zpracovává mimo trávicí soustavu a zahazuje ji v podobě malých kuliček (mylně někdy označované za trus). Ty je potřeba pravidelně vybírat, aby nezačaly plesnivět.

Krmení živou potravou má ještě jeden aspekt: je potřeba si hlídat, kdy se štír svléká. Během této fáze života je totiž měkký a zcela bezbranný a vážně zranit by ho mohl zranit i jinak neškodný cvrček lezoucí po těle. Během svlékání je tedy potřeba veškerou živou potravu z terária odstranit. Dospělí štíři, kteří už nerostou, se nesvlékají, proto se někdy chovatelům-začátečníkům doporučuje zkusit si nejprve chov dospělců, než si pořídí mladé.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články