Načítání obsahu, prosím počkejte

Když kočku láká slanina

26. 10. 2023 – 9:16
0
Když kočku láká slanina Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Pokud se ptáme po tom, zda kočičí mazlíčci mohou jíst slaninu, měla by otázka znít možná ještě přesněji „měly by kočky vůbec jíst slaninu?“. Tahle vepřová pochoutka chutná nejen lidem, ale láká i naše masožravé mazlíčky. Jestliže ale tušíme, že slanina není pro člověka dvakrát nejzdravější, tak pro kočky to platí dvojnásob.

Kočky patří mezi pravé masožravce, potřebují tedy žrát maso či alespoň krmení vyrobené z živočišných proteinů. Tím se mimochodem liší od psů, pro které je sice maso nejvhodnější, v průběhu evoluce se ale přizpůsobili a dokáží přežít i na rostlinné stravě. Když se ovšem vrátíme zpátky k masu a kočkám, tak otázka zní: je zrovna slanina příkladem dobrého masa? Hned na úvod si můžeme odpovědět, že příliš vhodná pro kočky není.

Naši mazlíčci ovšem dovedou být velmi mlsní a neodbytní a my tak můžeme mít tendenci se o kousek slaniny podělit. Slanina má ale ten problém, že jde o typ vepřového masa, které je plné tuků, sodíku a kalorií, nemluvě o soli, která ji dala jméno. Kočky jsou sice masožravci a i živočišný tuk je ve stravě potřeba – základem stravy by ale měly být bílkoviny. Kočky mohou technicky vzato slaninu jíst a dovedou ji dobře strávit, při větší či delší konzumaci se jim ale v těle hromadí zmiňované nevhodné látky, ještě větší obtíže s sebou ale nesou kalorie.

Hrozí obezita

Většina domácích koček má omezené možnosti cvičení a pohybu, rády odpočívají a spí. Přemíra kalorií je proto rychlou cestou k obezitě, která se dokáže na zdraví zvířat nepříjemně podepsat. Ba co víc, v případě slaniny můžeme víc než o „cestě“ k obezitě hovořit spíše o „rychlostní dálnici“. Stačí si uvědomit, že ani divoké kočky se při lovu většinou nedostanou k takto tučnému masu – a to mají tato zvířata pohybu mnohem více. U domácích mazlíčků je zkrátka potřeba kalorie promýšlet opravdu zodpovědně.

Důsledky přílišné konzumace slaniny jsou proto velmi podobné tomu, co známe od lidí: obezita, vysoký krevní tlak, dehydratace, ucpávání cév. Mohlo by se zdát, že syrová slanina, tedy nezpracovaná další výrobou a solí, by mohla být zajímavější variantou, pohybující se na hraně raw stravy. Pořád ale trvá problém s tukem a kaloriemi.

Na druhou stranu ale zopakujme, co už zaznělo: ten typ lákavého masíčka je pro kočku stravitelný. Pokud vidíme, že je zvíře naprosto neodbytné, můžeme s velkou zodpovědností malé kousky slaniny použít jako pamlsek, například jako odměnu při výcviku. Musíme si ale po celou dobu udržet zodpovědnost a dávkovat opravdu minimálně. Snad jen jedno zajímavé použití slanina nabízí: může to být vhodný podfuk, jak do zvířete dostat léky, které jinak odmítá. Jedině snad tehdy, když nám tato nezdravá pochutina pomáhá, aby kočka přijala zamaskovanou medikaci, lze přimhouřit obě oči.

Takový stav ale nesmí trvat dlouhodobě, škodlivé je právě delší konzumování nevhodné stravy. Nejeden chovatel může zažít situaci, kdy přijde do kuchyně a mísa slaniny nachystané k přípravě večeře je celá pryč. Pokud se kočka takto jednorázově přejí, možná ji čekají krušné chvilky se zvracením nebo průjmem, možná jí bude na chvíli velmi nepříjemně bušit srdce. Pokud je to ale zvíře zdravé, slaninou se neotráví. To by nastalo až tehdy, pokud se tučná, slaná pochoutka stala každodenní součástí stravy.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články