Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak poznáte, že je na čase psovi změnit jídelníček

3. 9. 2022 – 19:03
0
Jak poznáte, že je na čase psovi změnit jídelníček Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Na trhu se zvířecím krmením panuje taková pestrost, že je někdy až těžké se ve všech typech a značkách vyznat. Někteří chovatelé se proto tak pečlivě drží již ověřeného, že krmí psa skoro po celý život stále stejným druhem stravy. Dietetické potřeby našich mazlíčků se ale s časem mění, a to nejen podle věku, ale i podle aktivity a zdraví.

Základní poučka expertů na psí výživu říká, že existují tři životní fáze vývoje a od něj odvozeného fungování metabolismu. První je štěněcí věk, kdy se složení stravy soustředí na potřeby růstu, proto má vysoký obsah bílkovin a poměrně hodně kalorií. Nevhodná výživa může v tomto klíčovém období života vést až k různým deformitám a nemocím.  

Druhou životní fázi je dospělost. Kalorické nároky těla jsou o něco nižší, a právě příliš dlouhé krmení krmivem pro mláďata bývá jednou z příčin obezity, která je dnes mezi domácími mazlíčky velmi rozšířená. Někdy bohužel bývá nevhodná i strava označená jako „pro každý věk“, neboť výrobci je nastavují na vyšší kalorický výdej spojený spíše s mladšími jedinci.   

Třetí fáze je věk seniorský, ve kterém může mít tělo specifické výživové potřeby. Kupříkladu psům s pohybovými problémy doporučují veterináři krmivo s větším obsahem mastných kyselin. Vhodně zvolená strava pomáhá také řešit chronické problémy s ledvinami, srdcem a podobně. V seniorském věku je často potřeba konzultovat s veterinářem, co přesně náš mazlíček potřebuje, výběr specializovaných diet je ale naštěstí velký. 

Je na čase změna?

Jaké jsou indicie toho, že je potřeba krmivo změnit? Nejde jen o samotný věk, potřeby těla se mohou měnit i v průběhu výše zmíněných životních fází. Nevhodné složení stravy se může projevit různými způsoby, nejčastěji jde o těchto šest příznaků: 

Matný, suchý kožich 

Jídelníček bohatý na prospěšné mastné kyseliny je klíčový pro zdravou pokožku a srst psa. Když tyto složky chybí, na stavu kožichu i kůže se to brzy pozná. Je proto dobré sledovat, jaké krmivo obsahuje omega-3 nebo omega-6 mastné kyseliny. 

Letargie a slabost 

Nemusí jít nutně o přímý důsledek špatné stravy, spíše častěji krmivo s nedostatečným složením nepomáhá psovi ve chvílích slabosti tak, jak by mělo. Pokud například zvíře prodělalo nemoci či se léčí se zraněním, pomáhá krmení s antioxidanty imunitnímu systému k lepší efektivnosti. Letargičnost sama o sobě ale může značit závažnější problémy, které je dobré konzultovat s veterinářem. 

Senioritida 

Pod toto označení se schová široká škála negativních projevů stáří, jako je únava, pokles zájmu o aktivity, změny chování a podobně. Podstatné je, že tyto projevy nemusí být vždy automaticky silně přítomné. Psí senior naopak může být stále tvorem aktivním, veselým a hravým. Pokud se zdá, že na zvíře dopadá stáří obzvlášť silně, možná mu jen chybí něco ve stravě. Ta pro psí seniory mívá méně kalorií, za to je bohatší na vlákninu a látky, které pomáhají dobré činnosti srdce, kloubů a podobně. 

Otylost 

Záměrně nepíšeme „obezita“. I k té špatné složení nakonec vede, první příznaky ale bývají subtilnější. Obzvláště u menších, ne moc svalnatých plemen se při nevhodné stravě velmi brzy začne projevovat mohutnění střední části těla, psovi se zkrátka začne jako první rýsovat bříško. Mazlíček nejspíše nemá dostatek pohybu. Řešením může být změna stravy směrem k méně kalorickým typům. Speciální krmení pro redukci hmotnosti má pořád všechny potřebné látky, právě na kaloriích samotných ale ubírá. 

Nerovnováha zažívání 

Chronické nadýmání, řídká stolice či výrazné kručení břicha. To všechno mohou být projevy intolerance na některé složky potravy, případně důsledek špatné kvality krmení. Vždy samozřejmě záleží i na dalších projevech, například přítomnost teplot a letargie může naznačovat, že jde spíše o zdravotní problém. Někdy ale stačí po konzultaci s veterinářem zkusit přejít na prémiovou či hypoalergenní stravu, aby se ulevilo nejen psovi, ale i jeho člověku. 

Svědivost 

Alergie na jídlo je u mazlíčků rozšířenější, než se dříve soudilo. Pes může trpět citlivostí na nějakou složku krmení, i když by v teorii kupovaná značka měla být pro něj úplně ideální. Někdy je tak potřeba zkoušet hledat, zda jiné krmení nebude psovi vyhovovat více. Obecně platí, že vhodnější jsou krmiva s menším počtem ingrediencí. U citlivějších jedinců je pak možné přejít na hypoalergenní stravu, což jsou speciální směsi navržené tak, aby se dráždivým látkám vyhýbaly. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články