Načítání obsahu, prosím počkejte

Běžná úprava sena pro koně může výrazně snižovat jeho výživnost

4. 12. 2022 – 8:05
0
Běžná úprava sena pro koně může výrazně snižovat jeho výživnost Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Chovatelé koní vědí, že běžnou úpravou jejich sena je napařování. Pára totiž dokáže zničit většinu škodlivých mikroorganismů a roztočů, proto se tohoto postupu široce využívá nejen u komerčně prodávaného sena. Studie nově publikovaná v magazínu Animals ale naznačuje, že každá mince má dvě strany. Nové výzkumy totiž ukázaly, že takto ošetřené seno může mít nečekaně nízký obsah proteinů.

Hned na úvod je potřeba říci, že napařované seno je pro koně jednoznačně bezpečnější, a nemělo by se od něj asi upouštět. Podobné výzkumu ale ukazují, že je potřeba brát krmení zvířat – neplatí to ostatně jen pro koně – komplexně a vnímat možná pro a proti různých postupů. 

Tým vědců z Univerzity Martina Luthera v Halle-Wittenbergu zjistil, že při napařování sena dochází k chemické reakci, která může poškozovat rostlinné bílkoviny obsažené v senu. Výsledkem je jeho horší stravitelnost, navíc může kůň nevědomky dostávat ve stravě nedostatek bílkovin, což pak vede k různým deformitám růstu či při vývoji svalů. 

Zdravotně nezávadné seno

Úprava párou je jinak ve všech ostatních směrech výhodná. Zabíjí bakterie, váže spory plísní, a navíc seno částečně zbavuje prachu, částečně prach spojuje se stébly, takže se příliš nevíří. To činí seno nejen zdravotně nezávadným, ale navíc tento proces eliminuje i některé negativní aspekty konzumace sena. V populaci koní je kupříkladu překvapivě výrazně rozšířené koňské astma či jiné plicní problémy. Projevy těchto problémů se podáváním dezinfikovaného, bezprašného sena snižují. 

Nový výzkum ale ukazuje i možnou negativní stránku napařování. Obsah bílkovin v seně je různý podle zdroje, studie ale ukázala, že i u těch nejhodnotnějších se podíl bílkovin a aminokyselin úpravou snižuje. Zjednodušeně to lze popsat tak, že poškození struktury proteinů horkou párou vede k tomu, že tenké střevo koní není schopné trávením získat ze sena dostatek těchto živin. V tlustém střevě pak sice zpracovávání pokračuje, kůň dostane potřebné kalorie (netrpí tedy podvýživou), podíl bílkovin ve stravě je ale nedostatečný.  

Pokles proteinů až na polovinu

Podle opakovaně provedených zkoumání klesal podíl proteinů získaných trávením v tenkém střevě u napařovaného sena až na polovinu. To přitom, jak už jsme uvedli, může vést k možným deformitám. Nejvíce jsou tímto ohrožení rostoucí mladí koně a také kojící klisny. Nedostatek proteinů ve stravě je navíc zákeřný tím, že nemá jasné a zřetelné symptomy. Postupně se může vyvinout slabost svalů, nedostatky na srsti a podobně, dokud ale nedojde až k růstovým poruchám, nemusí si chovatel dlouho ničeho všimnout.  

Napařování sena bude jistě pokračovat i nadále, jeho výhody jednoznačně převažují. Je ale potřeba brát nově zjištěné skutečnosti v potaz a koňům poskytovat vyvážené doplňky sena, které možný nedostatek bílkovin nahradí. Poučení z nového výzkumu možná plyne i pro chovatele jiných zvířat: není potřeba se bát různých postupů zpracování potravy, někdy je ale dobré se zamyslet, zda tím ve stravě nevzniká nějaký neviděný nedostatek.

Zdroje:  Vlastní , mdpi.com

Nejnovější články