Načítání obsahu, prosím počkejte

Žlutá stužka jako varování: Tomuto psovi se vyhněte!

11. 3. 2021 – 8:18
0
Žlutá stužka jako varování: Tomuto psovi se vyhněte! Může jít o bázlivého psa nebo třeba psa se špatnou socializací. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Češi jsou sice národ pejskařů, přesto málokterý z nich ví, že existuje speciální označení psa, na kterého si mají kolemjdoucí a hlavně jiní pejskaři dávat pozor a vyhnout se mu. Jednoduše dát mu prostor. Žlutou stužkou či mašlí můžete označit například bojácné psy, hárající fenky nebo třeba psa čerstvě adoptovaného z útulku.

Možná jste si někdy všimli psa, který měl na obojku připnutou žlutou mašli nebo měl na sobě třeba žlutou vestu (nejen reflexní výcvikovou). Nešlo o rozmar jeho páníčka, ale o znamení pro okolí. O projektu, který vznikl v roce 2012 ve Švédsku, se ví jen málo. Což je škoda.

Žlutá stužka, ať už má podobu motýlka na vodítku či obojku, vestičky nebo šátku dává okolí dobře viditelný signál, že má co do činění se psem, který potřebuje prostor. Důvody mohou být různé, ale mají jedno společné – psovi se vyhněte, nepouštějte k němu svého chlupáče a nezkoušejte ho hladit. Nevíte, jak zareaguje.

Varování nejčastěji využívají lidé, kteří adoptovali v útulku nesocializovaného psa, cvičí štěně nebo mají bázlivého a nekontaktního psa, který netouží po pozornosti lidí ani jiných zvířat. Kromě toho můžete stužku připnout třeba hárající feně, starému, hluchému či slepém psovi nebo psovi zotavujícímu se po zákroku.

Veskrze jednoduché a smysluplné označení může pomoci předejít různým nedorozuměním, hádkám mezi páníčky a případným škodám. Musí k tomu ale splnit jeden předpoklad – lidé se musí naučit jeho význam.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články