Načítání obsahu, prosím počkejte

Želvě vyoperovali močový kámen větší než tenisák

3. 10. 2023 – 9:04
0
Želvě vyoperovali močový kámen větší než tenisák Joey a její močový kámen | zdroj: Profimedia

Představte si, že byste v močovém měchýři měli kámen o velikost většího melounu. Přesně takhle se cítila želví dáma v nejlepších letech Joye. Naštěstí veterináři provedli komplikovanou operaci a kámen jí odstranili. Museli při tom použít elektrické nářadí.

Dvaaosmdesátiletá Joye se před několika týdny začala chovat zvláště. Byla letargická, méně nejedla a téměř se přestala pohybovat. To je většinou znamení, že má želva nějaký zdravotní problém nebo ji trápí bolest. 

Když ji její chovatelé z britského Cornwallu vzali k veterináři, který udělal rentgen, všichni se zděsili. V močovém měchýři měla obří močový kámen. „Je rozhodně největší, jaký jsem kdy viděl. Zvláště u želv,“ komentoval veterinář Viliam Hoferica s tím, že je těžké odhadnout, jak dlouho močový kámen v těle želvy rostl, zda měsíce nebo dokonce roky.

Kvůli krunýři nebyla operace zrovna nejjednodušší - jeho konstrukci museli rozříznout pomocí elektrické pilky. Po vytažení obřího, 150 gramů vážícího kamene o velikosti tenisového míčku, vyříznutou část přilepili zpět lepidlem ze skleněných vláken a pryskyřice. 

Může trvat až rok, než se krunýř zcela zahojí. Bez zákroku by pravděpodobně Joey nemusela oslavit své 83. narozeniny. 

„Byla to unikátní operace. Narušení krunýře je obvykle až poslední možností, protože může trvat velmi dlouho, než sroste,“ uvedl Hoferica. 

Zdroje:  vlastní , The Guardian , BBC

Nejnovější články