Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí první pomoc: Co dělat, když psa postihne cestovatelský průjem

6. 7. 2023 – 8:43
0
Psí první pomoc: Co dělat, když psa postihne cestovatelský průjem Zažívacími problémy v zahraničí nemusí trpět jen lidé, ale i jejich mazlíčci | zdroj: Pixabay

Rozhodnete-li se vzít s sebou svého psa na dovolenou do vzdálenějších zemí, nezapomeňte s sebou vždy přibalit léky na zažívání. Váš mazlíček nemusí onemocnět přímo „faraonovou pomstou“, ale na zdraví a životě ho může v kombinaci s tropickými teplotami ohrozit i běžný průjem.

Bohužel průjem není u psů na dovolené zas až tak vzácným jevem. Zvlášť, pokud se rozhodnete mazlíčka vzít s sebou k moři nebo do země, která má výrazně odlišné stravovací a zejména hygienické zvyklosti. Největším rizikem je typicky kvalita pitné vody. Pokud nechcete riskovat a pijete jen kupovanou balenou, dopřejte ji i svému psovi. Zdravotní komplikace, které s průjmem souvisí, totiž není radno podceňovat. Navíc jsou i lepší náplně dovolené, než řešit rehydrataci průjmujícího psa. 

Pokud víte, že míříte do rizikovější oblasti, stojí za úvahu včasné očkování před infekčními nemocemi, nebo alespoň kratší probiotická kúra před odjezdem. Samozřejmostí je vzít s sebou dostatek (počítejte s velkou rezervou navíc) krmiva, na které je pes zvyklý.

Vodu mu podávejte zásadně balenou, pozor dávejte i při vyplachování misky. Pokud jste zvyklí dávat mazlíčkovi ochutnat z vlastního talíře, zkuste se ovládnout alespoň během dovolené. Zvíře chraňte před přehřátím, protože i to se může projevit trávicími problémy.

Když prevence selže a průjem psa přece jen zastihne, hlavní je nepanikařit a zavodňovat. Existují speciální léky vhodné na zažívací potíže psů, které byste měli mít s sebou v lékárničce. V případě jejich absence můžete psovi podat i Smectu nebo živočišné uhlí. Jako velká nouzovka poslouží i Endiaron, nicméně u něj je potřeba brát potaz minimální váhu 40 kg.

V případě, že problémy neustoupí do dvou dnů nebo se k nim přidají další, je vhodné vyhledat péči veterináře.

Zdroje:  vlastní , Pethome

Nejnovější články