Načítání obsahu, prosím počkejte

Psi prospí polovinu dne, ve střehu jsou ale stále

30. 1. 2021 – 10:49
0
Psi prospí polovinu dne, ve střehu jsou ale stále Psi průměrně prospí 12 až 14 hodin denně. | zdroj: Pixabay

Spánek je pro psy stejně důležitý jako pro lidi, možná ještě víc. Spánkem stráví dobře polovinu svého dne a některá plemena prospí klidně i 18 hodin denně. Kdy se ale dá říct, že pes spí během dne podezřele dlouho?

Malá štěňata a staří psi zvládnou prospat klidně i dvacet hodin denně. Průměrný pes si vystačí s 12 až 14 hodinami. Ze zbytku dne dalších zhruba třicet procent času sebere povalování se. To znamená, že psi průměrně tráví 80 procent dne nicneděláním. Většina pracujících lidí by si s nimi jistě alespoň na pár dní vyměnila místo.

Množství spánku záleží na plemeni, ale i na jeho životním stylu, kteří psi podřizují své lidské smečce. A vychovat gaučového povaleče je velmi jednoduché. Pracovní psi, například služební psí, jsou naopak vycvičeni k tomu, aby vydrželi aktivní mnohem větší část dne, než jejich příbuzní žijících jako rodinní společníci. Mají totiž stále co na práci, zatímco běžní "nepracující" pejsci mají možnost se nudit a odpočívat.

Minimum hlubokého spánku

Největšími spáči jsou velká plemena – takové dogy nebo novofoundlanďani jsou, pokud nemají pracovní povinnosti, vzhůru jen nějakých šest hodin denně. Může se to zdát málo, ale velká plemena dlouhý spánek potřebují k regeneraci, není proto dobré jim násilně dobu bdění prodlužovat, mohlo by to vést k poruchám spánku či k poruchám učení během výcviku.

Psi sice prospí většinu dne, jsou však stále ve střehu. Na rozdíl od lidí, u nichž hluboká REM fáze zabírá zhruba 25 procent doby spánku, u psů REM fáze, během níž kromě mozku regeneruje i tělo, tvoří jen zhruba deset procent času. Je tedy vcelku logické, že při nižším podílu hlubokého spánku potřebují alespoň delší dobu na ten "mělký" spánek, tedy spíš takové podřimování.

Takže i když se vám zdá, že váš pejsek nedělá nic jiného, než že jí, venčí se anebo spí, není na tom ve své podstatě nic zvláštního. Zbystřit byste však měli, pokud se chlupáčovi změní jeho spánkový stereotyp. Tedy pokud začne spát a polehávat i v době, kdy byl jinak dříve aktivní.

Na vině mohou být například cukrovka nebo problémy se štítnou žlázou či srdcem. Stejně tak je důvod k obavám, pokud psovi trvá delší dobu "vyhrabat se z postele". Většina psů se totiž probudí velmi rychle, zvlášť, když k tomu má motivaci například v podobě venčící procházky.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články