Načítání obsahu, prosím počkejte

Přehřátí a úpal u psa. Jak je rozpoznat a jak na ně reagovat?

10. 7. 2023 – 23:42
0
Přehřátí a úpal u psa. Jak je rozpoznat a jak na ně reagovat? zdroj: psy.pl

Domácí čtyřnožci se nemohou ochlazovat pocením. Proto může každý pes během letních veder dostat úpal. Bohužel přehřátí psa může vést až k jeho smrti! 

  1. Co je to úpal?
  2. Termoregulace u psů
  3. Při jakých teplotách se pes cítí nejlépe?
  4. Kteří psi jsou obzvláště náchylní k úpalu?
  5. Nedostatek srsti v horku nepomůže
  6. Příznaky přehřátí u psa
  7. První pomoc při přehřátí psa
  8. Jak chránit psa před přehřátím a úpalem?

Letní vedra domácím zvířatům neprospívají. Psi téměř zcela postrádají potní žlázy, a proto nemohou regulovat tělesnou teplotu pocením. Jejich hlavním způsobem vydávání tepla je dýchání, které však ve skutečném horku není příliš účinné... V závislosti na velikosti, plemeni a zdravotním stavu reaguje pes na danou teplotu různě. Úpal však může postihnout každé zvíře a přehřátí organismu může skončit i smrtí. Proto by měl páníček psa vědět, jak přehřátí u psa rozpoznat, aby mohl rychle reagovat a zabránit skutečné tragédii!

 

Co je to úpal?

Úpal je důsledkem přehřátí organismu. Dochází k ní v důsledku zhoršeného uvolňování přebytečného tepla. Jedná se o potenciálně smrtelný stav. Vede k dysfunkci nervového systému a poškození vnitřních orgánů. Selhání dýchacího a oběhového systému vede bez okamžité pomoci ke smrti. Přehřátí hlavy může naopak vést k meningitidě.

Psi jsou mozkovou příhodou ohroženi hlavně v létě, ale může je postihnout i na jaře nebo na podzim. Ponechání zvířete ve vytápěném, v horkém uzavřeném autě, neposkytnutí dostatečného množství vody k pití nebo úkrytu před sluncem může vést k přehřátí, a to nejen v horkém dni!

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Termoregulace u psů

Psi jsou zvířata obzvláště citlivá na vysoké teploty. Téměř vůbec se nepotí. K ochlazení svého těla využívají především zívání, které však často nestačí proti přehřátí.

Při vysokých teplotách dochází také k prokrvení cév a zrychlení krevního oběhu, což psům umožňuje zbavovat se přebytečného tepla také prostřednictvím kůže. Čím více se však okolní teplota blíží tělesné teplotě psa, tím je tento způsob ochlazování neúčinnější. Dokonce i při teplotě 31 °C je pro psa zcela nemožné odevzdávat přebytečné teplo kůží.

Srst psa má také malou schopnost zadržovat teplo přicházející z okolí. Schopnost izolovat teplo nejlépe zajišťuje srst psa, která je důkladně zbavena přebytečné podsady. Ani nejlépe upravená srst však psa před extrémním horkem neochrání.

Psi také mohou využívat prostředí k ochlazování svého těla. Možnost ukrýt se ve stínu dává psovi možnost snížit negativní účinky slunečních paprsků během horkého počasí. Také přístup k vodě psům výrazně pomáhá udržovat jejich tělesnou teplotu - odpařováním vody z kůže psa uniká značné množství tepla. Pití velkého množství chladné vody je také jednou z činností, která psům přináší úlevu, když je jim příliš horko.

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Při jakých teplotách se pes cítí nejlépe?

Teplotní komfort většiny psů se pohybuje mezi 18 a 25 °C. Pokud se zvířata pohybují v tomto teplotním rozmezí, nepotřebují vynakládat energii na zahřátí nebo ochlazení těla. Mimo toto rozmezí existují také kritické hodnoty, jejichž překročení může vést k ochlazení nebo přehřátí organismu psa. Dlouhodobé vystavení teplotám nad těmito kritickými hodnotami může mít za následek i smrt vašeho zvířete. Kritické hodnoty jsou pro každého psa individuální.

 

Kteří psi jsou obzvláště náchylní k úpalu?

Schopnost vyrovnat se s vysokými teplotami se u jednotlivých psů liší. Závisí nejen na plemeni, tj. velikosti, typu srsti a tvaru hlavy, ale také na věku a zdravotním stavu zvířete.

Menší psi vydrží víc!

Psi větších plemen jsou na vysoké teploty mnohem citlivější než jejich miniaturní kolegové. Je to dáno tím, že čím je pes menší, tím je úměrně větší povrch kůže, kterým může do okolí vydávat alespoň trochu tepla. Tato výhoda malých domácích zvířat se v zimě mění v nevýhodu - tepelné ztráty během chladného počasí jsou u nich mnohem větší než u velkých psů.

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Kratší čelist znamená více problémů

Psi s krátkým čenichem jsou mnohem náchylnější k přehřátí než ostatní plemena. Jejich dýchání je méně účinné a neumožňuje účinné ochlazování. Časté problémy s dýcháním, které se vyskytují u brachycefalických plemen, ještě více ztěžují dýchání těchto psů, zejména v době vzrušení nebo i menšího cvičení. Z tohoto důvodu je třeba psům, jako jsou mopsi a shih tzu, věnovat v horkém počasí zvláštní péči. Majitelé krátkosrstých mazlíčků by nikdy neměli navrhovat jiná domácí zvířata - vysoká teplota, která je ještě vhodná pro německého ovčáka, může být u francouzského buldočka životu nebezpečná!

 

Nedostatek srsti v horku nepomůže

Psi bez srsti jsou také obzvláště náchylní k rychlejšímu přehřátí. Holá kůže čínských chocholatých psů nebo nahých mexických psů není nijak chráněna před vysokými teplotami. Také holení psů v horkém počasí pro ně může být nebezpečné a představuje riziko mrtvice! Nejen nedostatek srsti však může být pro zdraví psa nebezpečný - psi obdaření výjimečně hustou srstí, přizpůsobenou k ochraně před chladem, se mohou v létě cítit špatně. Z tohoto důvodu by měli být psi plemene husky nebo malamut během léta důkladně zbavováni zbytečné podsady. Častá péče umožní srsti správně plnit její tepelně-izolační funkci.

Dalším faktorem, který ovlivňuje teplotní toleranci psa, je barva čtyřnožce. Lze si snadno představit, že čím tmavší pes je, tím rychleji se na slunci zahřeje. Během letních veder je tedy nezbytně nutné brát v úvahu také zbarvení našeho domácího mazlíčka.

Štěňatům a psím seniorům může být příliš horko!

Štěňata mladší 6 měsíců mohou být obzvláště citlivá na vysoké teploty, i když nemají žádné jiné vlastnosti, které by mohly způsobit přehřátí. Schopnost regulace tělesného tepla u štěňat ještě není plně vyvinuta, proto tito psi vyžadují při letních venkovních hrách zvláštní pozornost. Také starší, oslabení a nemocní psi by neměli být během horkého počasí ponecháni bez dozoru, protože mohou velmi rychle dostat úpal.

Tenhle tlouštík se nepotí!

Samostatnou kategorií psů, kteří se mohou snadno přehřát, jsou psi trpící nadváhou a obezitou. Vrstva tuku u tlustých psů účinně brání těmto zvířatům v účinném ochlazování. Nadměrná hmotnost přijímá okolní teplo a neochotně se ho vzdává. U obézních psů představuje i pohyb poměrně velkou námahu, což samo o sobě zvyšuje jejich tělesnou teplotu!

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Příznaky přehřátí u psa

Mezi příznaky přehřátí u psa patří:

  • Zvýšená tělesná teplota
  • Těžké dýchání nebo zrychlené dýchání
  • Slinění
  • Zasklené oči
  • Zvýšená žízeň
  • Zvýšená srdeční frekvence
  • Tmavě červené dásně a jazyk
  • Zvracení a průjem
  • Křeče
  • Ztráta vědomí

 

Pes s těmito příznaky by měl být okamžitě přemístěn na chladné, stinné místo. Pokud je ještě při vědomí, měl by dostat k pití chladnou vodu po malých dávkách. Jakmile se jeho stav zlepší, měl by být odvezen k veterináři. Pokud pes upadne do bezvědomí, rovněž okamžitě kontaktujte veterináře a jakmile se jeho teplota ustálí, odvezte ho na nejbližší kliniku.


Jak poznáte přehřátí u psa?

O tom, že horko začíná být pro našeho psa nepříjemné, svědčí především zrychlené dýchání, zanechávání mokrých otisků tlapek na asfaltu a změna barvy dásní psa na tmavě červenou. Další zvýšení teploty nebo ponechání psa na plném slunci může vést k úpalu, jehož příznaky již budou mnohem výraznější.

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

První pomoc při přehřátí psa

Pro zvýšení šance psa na přežití je důležité rychle poskytnout první pomoc. Jak to udělat?

  • Přesuňte psa na chladné, stinné místo. Nezapomeňte, že chlad neznamená úplnou zimu!
  • Zajistěte přístup k čerstvému, chladnějšímu vzduchu (ventilátor, klimatizace).
  • Zkontrolujte sliznice svého zvířete. Pokud jsou zarudlé, měla by být hlava výše; u bledých umístěte hlavu o něco níže než trup.
  • Mezitím sledujte tělesnou teplotu zvířete pomocí teploměru zavedeného do konečníku - ochlazování by mělo pokračovat, dokud teplota neklesne na 40 stupňů.
  • Nenechávejte svého psa o samotě! Pokud se u psa objeví třesavka, řádně ho zajistěte, aby si neublížil.
  • Přikryjte psa mokrými, ale ne ledovými ručníky. Je dobré přiložit zvířeti mokrý obklad na krk a hlavu, stejně jako chladit oblast podpaží a slabin.
  • Neházejte psa do ledové vody (ať už do rybníka nebo do vany), protože to může vést k teplotnímu šoku a zhoršit negativní účinky mrtvice.
  • Rozhodně dávejte psovi pít chladnou, čistou vodu, můžete mu také nabídnout kostky ledu k olizování a zvlhčovat jimi jazyk a čenich vašeho zvířete.
  • Nepodávejte žádné léky ani krmivo či pamlsky!
  • Poté se okamžitě vydejte na veterinární kliniku nebo zavolejte veterináře na místo. Může být nutná intravenózní tekutinová terapie, diuretika, regulátory cukru a v případě potřeby glukokortikosteroidy k prevenci edému mozku a léky na srdce.

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Jak chránit psa před přehřátím a úpalem?

Citlivost psa na teplo způsobenou jeho věkem, velikostí nebo barvou nemůže jeho páníček ovlivnit. Je však možné zajistit podmínky, ve kterých jsou vysoké teploty pro psa snesitelnější. Aby se minimalizovalo riziko potenciálně smrtelného úpalu u psa, je třeba v první řadě zabránit vystavování psa vysokým teplotám. Delší procházky během horkého počasí by se proto měly konat brzy ráno nebo pozdě večer a během dne je třeba se vyhnout jakékoli fyzické aktivitě.

Váš pes by měl mít také neustálý přístup k čisté vodě, protože dehydratace výrazně zvyšuje riziko mrtvice. Láhev s vodou by nás také měla doprovázet při každém opuštění domu. Psi na zahradě by měli mít možnost schovat se do stínu - pod přístřešek, stromy nebo do chladné garáže. Dobrým nápadem je také zřídit na zahradě psí bazén.

Během letních veder je také třeba věnovat zvláštní péči srsti našich psů - vyčesávání odumřelé podsady izoluje kůži vašeho mazlíčka od okolního horkého vzduchu. Na druhou stranu byste psa v horkém počasí neměli holit, protože srst brání spálení od slunce. Velmi nevhodný bude také veterinární náhubek, který brání volnému dýchání psa, a ponechání psa bez dozoru v autě.

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Horké počasí může být pro psy smrtící!

Při vysokých teplotách jsou všichni psi do určité míry ohroženi přehřátím - bez ohledu na plemeno, velikost nebo tvar tlamy. Proto musí všichni páníčci věnovat pozornost chování svého psa a vědět, kdy je nutná návštěva veterináře. Pokud u svého zvířete zpozorujete jakékoli příznaky přehřátí, reagujte okamžitě!

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Zdroje:  psy.pl

Nejnovější články