Načítání obsahu, prosím počkejte

O chovu činčil: Odchov mláďat

4. 9. 2020 – 17:43
0
O chovu činčil: Odchov mláďat Činčily jsou starostliví rodiče | zdroj: Pixabay

Pokud si činčily oblíbíte a nemáte je jen jako zvířátko pro dítě, kterému nechcete koupit psa, můžete časem pomýšlet i na odchov mláďat.  

Základem je pořídit si chovný pár – pokud jsou spolu samec a samička od mala (pozor na příbuzenskou plemenitbu), může být spojení páru přirozenější, v chovech se ale provádí i připuštění cizího samce. Je potřeba si dát pozor na to, aby pokus o seznámení cizích činčil neskončil rvačkou a zraněním.

Pohlavní život činčil začíná někdy mezi 4. a 8. měsícem života, se založením chovu se ale doporučuje počkat až do 8. měsíce. Tehdy, při váze kolem 450 gramů jsou totiž činčily plně tělesně dospělé, a lépe tak snáší graviditu.

V přírodě mají činčily cyklus nastavený evolučně tak, že říji prožívají na podzim a mláďata přichází na svět na jaře. Chovatelé ale uvádějí, že u činčil chovaných v zajetí dochází ke změnám, snad daným nepřirozeným prodlužováním dne umělým osvětlením, a tak může říje přijít i mimo přírodní cyklus. Teoreticky může samice za rok stihnout tři vrhy, není to ale nic dobrého pro její zdraví.

Páření asi prošvihnete

Doba činčilých námluv se projevuje v chování – samičky jsou přítulné k samečkům a doslova se jim nabízí, samci zase vydávají zvláštní bublavé zvuky a samičkám se dvoří zvláštním, jindy neprováděným, kroucením ocásku. Samotný akt spáření je velmi rychlý a mnoho chovatelů má zkušenost, že si jej v noci ani nevšimlo.

S březostí se pojí ten problém, že je kvůli hustému kožichu po dlouhou dobu špatně patrná pohledem. Činčily jsou březí na hlodavce neobvykle dlouho – asi 111 dní. Rostoucí bříško a další znaky (narudlé bradavky) jsou ale patrné až kolem 90. dne březosti, což je chvíli před porodem.

Někteří chovatelé prohmatávají činčilám asi po dvou měsících předpokládané březosti břicha, to ale není moc citlivý a bezpečný přístup. Nejlepší tak je samičku pravidelně vážit – pokud přibírá každý měsíc zpočátku 25–30 g, později 50–70 g, pravděpodobně je to činčilí maminka v očekávání.

Příkladní otci 

Samičky před porodem mohou odmítat potravu, případně být agresivní. Činčily si nestaví hnízdo a tak je potřeba udržovat v místnosti teplo nejlépe okolo 20° C. Opět zkušenosti chovatelů říkají, že poučka o tom, že činčily obvykle rodí v noci, není moc spolehlivá. Začátek porodu ohlásí odchod plodové vody, mládě přichází na svět chvíli po tom. Následně se vyloučí placenta, kterou samička pozře. Pokud je mláďat ve vrhu víc, jsou mezi nimi odstupy i 2 hodiny. Porod jednoho mláděte je tak překvapivě rychlý, jen u větších vrhů se protahuje.

Zajímavé je, že ač literatura doporučuje samce dát během porodu pryč, chovatelé hovoří o citlivém přístupu dle daných jedinců. U samců se může objevit agresivita, častěji ale fungují bez ní. Stejně tak u mláďat samci často pomáhají, například je zahřívají, pokud jde samička na chvíli odpočívat jinam. Někdy se ale stává, že samička zabřezne znovu hned několik hodin po porodu, což pro ni může být vysilující – máme-li podezření, že by tato situace mohla nastat, je lepší ji na pár dní od samce separovat.

Od narození připravena na život venku

Ve vrhu může být až pět mláďat, nejčastěji se rodí dvojčata. Dlouhá doba březosti má ten efekt, že mláďata přichází na svět už osrstěná, s otevřenýma očima a v podstatě plně vyvinutá k pohybu. Při porodu mládě váží 30–60 g, při zdravém růstu by se měla za dva týdny zdvojnásobit. Novorozené činčily mají trochu neobvyklé rysy, během pár dnů ale získají typické kulaté vzezření. Díky jejich novorozenecké hubenosti se snáze na těle rozpoznávají bradavky a penis, proto jde u mláďat poměrně dobře určit pohlaví.

Malé činčilky už v prvních dnech života zkoumají klec a zkouší ochutnávat stravu dospělých, na rodičích a mléku jsou ale závislé až do cca 8 týdnů věku, kdy by měly vážit 250 g. V tomto věku by měly být i funkčně samostatné, to je umět se čistit, brousit zuby hlodáním apod.

Činčily jsou poměrně starostliví rodiče, pokud se vám tedy podaří mláďata odchovat, budete svědky mnoha krásných či zábavných chvil – malé činčily se perou, žádají si pozornost rodičů, maminka je jim neustále v patách a často jim masíruje bříška a zadečky.

Starat se o chovný pár a následně o mláděte vyžaduje trochu více chovatelské zkušenosti – odměnou je ale příchod nového života na svět. A je to život hravý, veselý a nádherně huňatý.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články