Načítání obsahu, prosím počkejte

Nová psí vakcína přináší naději v léčbě rakoviny

6. 6. 2021 – 19:17
0
Nová psí vakcína přináší naději v léčbě rakoviny Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Rakovina je zákeřné onemocnění, které se nevyhýbá ani psům. Mezi jeden z poměrně běžných typů u nich patří lymfomy, tedy zhoubné nádory mízních uzlin a tkáně v okolí sleziny, jater či střev. Lymfomy bývají obvykle velmi agresivní a často smrtelné. Proto stojí za pozornost nová zpráva z univerzity v Sydney, která informuje o nové experimentální léčbě. Těžce nemocná fenka po ní překonala všechna očekávání veterinářů na možnosti dalšího života. 

Hrdinka celého příběhu se jmenuje Kelly a je chrtí dámou ze Sydney. V roce 2019 jí byl v devíti letech zjištěn lymfom u dolní čelisti. Pes byl léčen chemoterapií, rakovina ale postupovala dál a zvěrolékaři už Kelly nedávali moc šancí na přežití.

Právě proto, že prognóza byla velmi špatná, oslovil její majitelku výzkumný tým z univerzity v Sydney s nabídkou účasti na bezpečnostním testování nové varianty zvláštní vakcíny. Jejím autorem je imunolog dr. Weir a unikátnost spočívá v tom, že jde o látku doslova personalizovanou pro pacienta a jeho chřadnoucí imunitní systém. 

Psi s diagnózou lymfomy přežívají průměrně kolem jednoho roku. Od výskytu onemocnění u fenky Kelly už ale uběhlo víc než dva roky a zvíře přitom prospívá poměrně dobře. Pořád je sice slabá a zdánlivě ještě není vyhráno – za daných okolností je ale výhrou samotné přežití. Experimentu se přitom účastnilo na 300 psů a většina vykazuje obdobně slibné výsledky.  

Vakcína je příkladem imunoterapeutické léčby, která je označována za nejslibnější obor v léčbě rakoviny obecně. Vyrábí se paradoxně přímo z nádorové tkáně pacienta a její hlavní efekt spočívá v aktivování imunitního systému, který je schopen sám začít nádorovému onemocnění čelit. Význam těchto prvních experimentů spočívá pak kromě velmi pozitivních výsledků i v tom, že se vakcína podle všeho jeví jako bezpečná. 

Naděje pro lidi

Nebudeme nic zastírat – výzkum je motivovaný konečným cílem: aplikací v lidské medicíně. Vědci ale přesto neopomíjejí ani prospěch u zvířat. Už teď se předpokládá, že cena léčby by měla být výrazně nižší než chemoterapie, které v Austrálii u psů stoupají do závratných částek, v řadě zemí se zvířatům vůbec neposkytují.

Výzkum se chce do budoucna zaměřit i na další typy rakoviny, stejně jako posunout dopad léčby až k úplné eliminaci onemocnění. Další testy už běží, chrtí fenka Kelly se jich ale již neúčastní. Užívá si života, a i když není jisté, zda se nemoc znovu nevrátí, přesto její majitelka říká upřímně, že je vděčná za každý další den. 

Zdroje:  Vlastní , Phys.org

Nejnovější články