Načítání obsahu, prosím počkejte

Nizozemsko chce zakázat chov mazlíčků, kteří kvůli „roztomilosti“ trpí

22. 1. 2023 – 8:59
0
Nizozemsko chce zakázat chov mazlíčků, kteří kvůli „roztomilosti“ trpí Bude zakázáno i jejich zobrazování v reklamách | zdroj: Profimedia

Nizozemská vláda chce zakázat vlastnictví vyšlechtěných domácích zvířat, která kvůli genetickým úpravám podle vkusu chovatelů fyzicky trpí. Jako příklad vláda uvádí psy s placatým čenichem nebo klapouché kočky, seznam zvířat se ale ještě rozšíří. 

Lidé si podle nizozemského ministerstva zemědělství vybírají mazlíčky, kteří jim připadají „roztomilí“, mnohdy si ale neuvědomují, že zvířata kvůli genetickým úpravám mohou trpět. Mezi nejčastější obtíže zvířat vyšlechtěných podle vkusu chovatelů patří problémy s dýcháním a artritida.

Chovné množení zvířat, která kvůli svému uměle upravenému vzhledu trpí, je v zemi zakázaný od roku 2014. Od března 2019 navíc platí jasná pravidla pro chov psů s krátkým čenichem; ten nesmí být kratší než polovina lebky. Stále však existuje nelegální obchod s těmito zvířaty, píše AFP.

„Znepříjemňujeme život nevinným zvířatům jen proto, že si myslíme, že jsou krásná a roztomilá,“ uvedl ministr zemědělství Piet Adema. „Tato záležitost se mě dotýká nejen jako ministra, ale také jako člověka,“ dodal.

Po případném zákazu bude následovat přechodné období. Lidé, kteří dotčené zvíře doma mají, si ho budou moci ponechat do doby, než uhyne. Zákaz se má vztahovat i na zobrazování těchto zvířat v reklamách nebo zveřejňování jejich fotografií na sociálních sítích.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články