Načítání obsahu, prosím počkejte

Norsko zakázalo chov buldoků a kavalírů: Je to týrání zvířat

23. 2. 2022 – 8:48
0
Norsko zakázalo chov buldoků a kavalírů: Je to týrání zvířat Kavalír King Charles španělé jsou sice roztomilí, ale jejich chov je zatížen desítkami genetických chorob | zdroj: Pixabay

Angličtí buldoci a Kavalír King Charles španělé jsou sice roztomilí, ale jejich chov je výsledkem krutosti. Tedy alespoň podle norského soudu, který chov těchto plemen v zemi zakázal.  

Tuponosá plemena jsou přešlechtěná a trpí kvůli tlaku na vzhled řadou nemocí, z nich podstatná část zvíře omezuje na životě a je často bolestivá. Na zdegenerování upozornil nejeden vědecký výzkum, tato plemena jsou však u chovatelů velmi oblíbená, a tak se těžko bojuje proti jejich množení. 

Norský okresní soud v Oslu se toho však nebál a konstatoval, že „další chov buldočků a kavalírů je proto v rozporu s paragrafem 25 norského zákona o dobrých životních podmínkách zvířat.“ Tedy v podstatě týrání zvířat, a tedy stopka jejich chovu. 

Obě plemena trpí na dušnost, nemoci srdce, dysplazii kyčelních kloubů a celkově bolesti kloubů, výtoky z očí, kožní problémy a další dvě desítky chorob. Navíc nejsou schopna se přirozeně rozmnožovat - většinou musí dojít k umělému oplodnění a porod končí císařským řezem. 

Rozhodnutí soudu nemusí znamenat úplný zákaz chovu, podle Norské společnosti pro ochranu zvířat bude ale jeho podmínkou „seriózní a vědecky podložené křížení“. Cestou tedy je oživení genofondu přikřížením jiných plemen, čímž se může snížit riziko genetických poruch. 

Zdroje:  People

Nejnovější články