Načítání obsahu, prosím počkejte

Nezapomínejte na ochranu psů před sluncem. Hrozí jim bolestivé spáleniny

18. 7. 2023 – 9:35
0
Nezapomínejte na ochranu psů před sluncem. Hrozí jim bolestivé spáleniny Uši, čenich, tlapky, břicho. Všude tam by měl mířit opalovací krém | zdroj: Profmedia

Teploty šplhající se přes 30 °C už nutí používat opalovací krém i většinu těch, kdo jeho důležitost ignorují. Přesto chovatelé často zapomínají na to, že je potřeba mazat i jejich psí mazlíčky. 

Psí tělo sice pokrývá z většiny hustá srst, na některých místech je ale o něco řidší a kratší - například na břichu, čumáku nebo uších. Myslet je potřeba i na barvu srsti - tmavá se sice rychleji a více zahřívá, světlou však sluneční paprsky snáz proniknou až na pokožku.

Nedávný průzkum mezi 2000 chovateli psů ukázal poměrně zneklidňující čísla. Šestačtyřicet procent z nich si neuvědomovalo, že jejich mazlíčci potřebují ochranu před sluncem. Vedlejší účinky spálení psa si nepřipouštělo 55 procent chovatelů. Nikdy své psy před venčením nemaže 57 procent chovatelů a když už se k tomu přece jen odhodlají, většinou sáhnou po lidských opalovacích krémech, které mohou obsahovat chemikálie pro psy toxické. 

Minimálně SPF 30 

I když se část psů intuitivně slunci vyhýbá, velká část z nich se ráda rozvalí na sluníčku a užívá si jeho paprsky. Problém ale mohou být i obyčejné procházky - snad každý měl někdy spálená ramena, i když bylo pod mrakem.

Jak tedy postupovat, pokud chcete chránit svého psa přes škodlivým slunečním zářením? 

Odhalenější místa je potřeba namazat alespoň čtvrt hodiny před odchodem, aby se přípravek stihl vsáknout. Pokuste se psa nějak zabavit - například pamlskem - aby krém nestihl slízat dřív, než se skutečně vstřebá. Obnovení opalovací vrstvy venku by mělo být samozřejmostí, díky dostatku rozptýlení bude i snazší uhlídat, aby si pes přípravek neslízal.

Ochranný krém byste měli aplikovat zhruba každých 45 minut. I proto, že kvůli srsti se vám to nikdy nepodaří dokonale.

Sáhnout byste měli po přípravku s ochranným faktorem alespoň SPF 30, samozřejmě speciálním pro psy, a vždy byste měli nový krém nejprve vyzkoušet na malém kousku pokožky. 

A pak už platí jen to, co u lidí - mazat, mazat, mazat. A to o po každém koupání.

Zdroje:  Vlastní , Newsweek

Nejnovější články