Načítání obsahu, prosím počkejte

Mohou se kočky na slunci spálit?

9. 8. 2023 – 9:22
0
Mohou se kočky na slunci spálit? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Léto ještě neřeklo své poslední slovo, a ačkoliv počasí není vždy bez mráčku, přesto slunce ještě může ukázat svou sílu. Lidé se před sluncem chrání, a přitom na něm rádi tráví vymezený čas – vědí ale, že si musí dávat pozor na spálení kůže. Kočky jsou tvorové, které slunce přitahuje snad ještě víc, a tak se nabízí jednoduchá otázka: může se kočka na slunci spálit?

Předně řekněme, že kočky jsou náchylné k úpalům i úžehům, tak jako řada jiných zvířat v horké dny. Proto je ochrana před sluncem na místě, ačkoliv svobodomyslným kočkám s touhou se někde venku vyhřívat těžko něco přikážeme. Sluneční záření ale dokáže kočkám způsobit i přímé popálení kůže, tak jak jej známe od lidí.

UV paprsky dopadající na kůži s příliš velkou intenzitou způsobují buněčné poškození, které se projevuje zarudnutím a bolestivými otoky. U většiny plemen ale nemá záření přímý dosah na místech pokrytých srstí, běžně osrstěné kočky jsou proto nejnáchylnější na uších, čumácích a na břiše.

Rudá kůže a otoky

To, že došlo k popálení na slunci zjistíme podle rudé, šupinaté či loupavé kůže, které může být horká na dotek. Kočce v reakci na slunce mohou otéct oči, břicho, nos i bříška pacek. Výrazné bývají projevy bolesti a nepohodlí. Zvíře má tendenci si postižená místa olizovat, čímž ale může škody ještě zvýšit. U těžkých případů se mohou objevit i puchýře, které kočku ohrožují sekundárními infekcemi.

Popálení od slunce je naštěstí u koček spíše vzácné, tepelné nepohodlí je dříve donutí vyhledat stín. Více zvířata ohrožují úpaly z horkého vzduchu. Mohou ale nastat situace, kdy například kočka na slunci tvrdě usne nebo nevyhledá z nějakého důvodu úkryt včas. Pokud si pak všimneme symptomů slunečních popálenin, je na místě vyhledat pomoc veterináře. Je to i z toho důvodu, že se projevy popálené kůže mohou poplést s projevy některých nemocí.

Zajímavostí je, že kočičí kůže má jinou strukturu než ta naše. Má tenčí vrstvu epidermu, stejně jako podkožního tuku. Vůči UV záření je citlivější a náchylnější k popáleninám. To je možné díky tomu, že ochranu kočkám poskytuje jejich srst, proto se nemusely slunci přizpůsobovat tak, jako lidé ztrácející srst během evoluce.

Kočky se světlejší srstí jsou náchylnější

Právě v srsti ale spočívá úskalí, které už možná někteří čtenáři očekávají: ne všechna plemena jsou chráněna stejně dobře. Černá barva sice absorbuje teplo, zrcadlí ale i hladinu melanomu. Situace je proto trochu jiná, než bychom instinktivně čekali – popáleniny, dehydratace, úžehy či rakoviny kůže mají vyšší výskyt u koček světlých. Mazlíčci s bílou, krémovou či světle šedou srstí jsou skutečně k poraněním od slunce nejnáchylnější, proto mezi ohroženější plemena patří například siamské, perské či himalájské kočky. Ze všech nejhůře jsou na tom pak vcelku pochopitelně plemena lysá – sphynx, bambino, donskoj, peterbald a další. Ty by se měly bez ochrany slunci úplně vyhýbat.

Je ale nutno zdůraznit, že za určitých okolností se může spálit každá kočka, a to dokonce i v interiéru. Sklo sice filtruje UV záření, není to ale filtr dokonalý a někdy stačí usnout na sluníčku, když je zrovna okno otevřené. Obecně je ale doma ochrana před sluncem snazší, proto se v horké dny doporučuje během poledních hodin nechávat kočky v interiéru i tehdy, pokud jsou zvyklé chodit ven.

Alternativou je pak venkovní prostor dostatečně vybavený možnými úkryty a stinnými místy. Někteří chovatelé si v tomto směru umí vyhrát a na internetu lze najít tipy na různé kočičí odpočívadla na verandách, která poskytují dostatek stínu a zároveň neomezují čas na čerstvém vzduchu.

Opalovací přípravky pro zvířata

Pokud chceme kočku nějak přímo ochránit, například při chovu ohrožených plemen, je potřeba postupovat s rozmyslem. Lidské opalovací krémy mohou být pro kočky toxické, případně vyvolávat alergické reakce. Pro psy i kočky už ale existuje na trhu řada vhodných opalovacích přípravků. Kočce bychom je měli aplikovat na výše uvedená ohrožená místa, tedy všude tam, kde mohou sluneční paprsky dosáhnout na holou kůži.

Kočky milují slunce a léto si dovedou užívat. Potřebují ovšem někdy trochu lidské pomoci tak, aby si čas slunce a dlouhých dní mohly prožívat bezpečně a bez bolestivých následků pobytu venku.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články