Načítání obsahu, prosím počkejte

Mohou kočky trpět podzimními depresemi?

18. 11. 2021 – 8:41
0
Mohou kočky trpět podzimními depresemi? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ráno je dlouho tma, večer se brzo stmívá, světla i tepla ubývá a přidává se sychravé počasí. Podzim a počátek zimy je obdobím sezonních depresí. Ty kromě lidí možná postihují i kočky. 

Diagnostikovat sezonní afektivní poruchu (SAD), nejčastěji v podobě sezonní deprese, je komplikované i u lidí. Její příznaky se zpravidla neliší od běžné deprese, vyskytují se však každý rok ve stejnou dobu minimálně po dobu dvou let. Mnohdy zmizí dřív, než lidé stihnou navštívit časově vytížené psychiatry. 

U zvířat je rozpoznání psychických problémů ještě těžší. Chovatelé koček ale často uvádějí, že s příchodem sychravých dnů jejich mazlíčci více spí, ztrácí chuť k jídlu i ke hře, píše veterinární web Blue Cross.

Studie sice zatím nic oficiálně neprokázaly, ale změny chování mohou s počasím souviset. Na lidi má vliv nedostatek slunečního světla. U koček je však pravděpodobnější, že jim jejich vnitřní hodiny říkají, že se blíží zima a je potřeba upravit výdej energie, aby si na zimu uchovaly tukové zásoby.  

Tak či tak, pokud vaše kočička prochází zrovna podobným obdobím, buďte k ní shovívaví. Pokuste se jí zvednout náladu novými hrami. Ocení to hlavně kočky, které byly zvyklé chodit i ven, ale do hnusného počasí se jim nechce vylézat často. 

Kromě toho má většina koček ráda teplo a ráda se schoulí na nějakém teplém místě. Utvořte jí takových místeček hned několik a pokud máte polovenkovní kočku, popřemýšlejte o tom, zda by ve dnech, kdy teploty klesají hluboko pod bod mrazu, neměla raději zůstat doma. Mohly by jí jinak hrozit podchlazení či omrzliny.

Zdroje:  bluecross.org.uk

Nejnovější články