Načítání obsahu, prosím počkejte

Kde se vzala psí posedlost olizováním polštářů?

9. 12. 2020 – 11:12
0
Kde se vzala psí posedlost olizováním polštářů? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Psi mají leckdy prazvláštní "úchylky", tedy alespoň se nám to tak může jevit. Ve skutečnosti však mívá podivné chování leckdy poměrně snadné vysvětlení. Třeba jako když pes neustále olizuje váš polštář.

Psi lížou leccos. Někteří se spokojí s olizováním zbytků potravy popadané na zem, jiní rádi olizují obličej, ruce, případně nohy svého pána. A jiní polštáře. Pokud máte pocit, že povlečení vašeho polštáře už pod neustálými ataky jazyka vašeho psího miláčka notně prořídlo, je něco špatně.

Nejčastějším vysvětlením je, že mu prostě chutná. Mezi další důvody můžeme dál započítat třeba separační úzkost, potřebu přilákat vaši pozornost či kompulzivní chování.

Na polštáři během spánku ulpívají odumřelé buňky vašeho těla a pot, takže může povrch chutnat slaně, zvlášť pokud se ve spánku hodně potíte. Psovi může tento výsledný mix chutnat, což ale není zcela v pořádku. Může to znamenat, že mu ve stravě něco schází. Zbystřit byste měli zejména, pokud jste v poslední době měnili krmivo.

Separační úzkost i kompulzivní chování

Možná jste jeho chování v podobě lízání polštáře nevědomky spustili sami – mohlo stačit málo, třeba podrbání za ušima nebo pamlsek, protože vás pobavilo, když jste jeho akci někdy v minulosti viděli. Pes si však mohl vaši náhodnou akci vyložit jako odměnu a dalším lízáním se vám snaží zavděčit, aby se opět dočkal pochvaly. Případně může na sebe touto formou upozorňovat.

Pokud pes oblizování polštáře provádí ve vaší nepřítomnosti, lze ho vnímat jako projev separační úzkosti. V takovém případě ale znaků separační úzkosti najdete v jeho chování víc – například známky stresu a úzkosti, když vidí, že se chystáte opustit domov. Pomoci by měl pomalý, citlivý, ale důrazný návyk na odloučení – zpravidla tím, že budete postupně prodlužovat dobu nepřítomnosti a pejsek dostane odměnu za to, že při vašem odchodu nebude nervózní. Je to však běh na dlouhou trať.

Pokud jste na příčinu nepřišli, může jít o projev nutkavého chování. Tedy chování, které zvíře opakuje, aniž by bylo schopné ho ovládat a přestat. V takovém případě byste měli uvažovat o návštěvě veterináře.

V ostatních případech by měla pomoci důraznost ve výcviku. Odměňujte pejska za to, že polštáři odolá – seberte mu ho vždy, když ho začne olizovat a nabídněte mu ke žvýkání adekvátní náhradu. Zároveň se snažte zbytečně psa neprovokovat a polštáře nenechávejte ležet v jeho dosahu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články