Načítání obsahu, prosím počkejte

Jaké viry a bakterie můžeme chytit od domácích mazlíčků?

30. 6. 2021 – 17:11
0
Jaké viry a bakterie můžeme chytit od domácích mazlíčků? Zvíře se může nakazit infikovanou půdou či trávou a poté nakazit své lidi. | zdroj: Profimedia

Nemoci přenositelné z člověka na zvíře se označují jako zoonotická a jde o závažné téma virologie. Ostatně, i soudobá pandemie může mít za úplně původní rezervoár viru divoká zvířata. To samé pak platí v případě SARSu, MERSu, ptačí či prasečí chřipky a nakonec třeba i AIDS. Tyto „velké“, mimořádné nemoci teď ale nechme stranou a uveďme si několik případů virových a bakteriálních onemocnění, se kterými se může chovatel u mazlíčka setkat častěji.

Nemoc z kočičího škrábnutí

Původcem choroby je bakterie Bartonella henselae, která se přenese buď kočičím škrábnutím, nebo vzácněji pokud se zvířeti podaří například olíznout nějaké otevřené lidské zranění. Na první pohled nejde o klasickou nemoc přenosnou ze zvířete, neboť kočka sama zdánlivě ničím nakažená není. Mechanismus je ale takový, že bakterie Bartonella se dostává do kočičího těla přenosem z blechy. V těle vegetují a obvykle nezpůsobují kočkám problémy, jsou ale cizorodým organismem. Při přenosu na člověka ale mohou vést k horečkám, migrénám a nechutenství. Ve velmi, zdůrazňujeme velmi, vzácných případech je průběh vážnější a ohrožuje zrak i funkci orgánů.

Leptospiróza

Nemoc způsobují bakterie Leptospira, které se obvykle přenášejí z těla hlodavců močí na půdu či vodu, která pak dokáže nakazit mazlíčka, ten pro změnu člověka. Ohrožení jsou psi, hospodářská zvířata i lidé, velmi náchylní jsou například také králíci. Kočky oproti tomu leptospirózou příliš netrpí, mohou ale bakterie šířit. Část napadených organismů se s nemocí popasuje sama a vytvoří si tak doživotní imunitu. U špatných průběhů se ale od příznaků podobných chřipce postupuje až ke kolabujícím orgánům, především játrům a ledvinám. Obvykle se leptospiróza léčí antibiotiky, u zvířat je navíc k dispozici očkování, které je například u psů či u hospodářských chovů povinné.

Vzteklina

U nás jde naštěstí o víceméně vymýcenou chorobu, přesto se její rezervoáry u některých divokých zvířat stále objevují. V evropských podmínkách bychom se snad my či naši mazlíčci neměli potkat s toulavým psem nakaženým vzteklinou, přesto je obezřetnost na místě. Ačkoliv jde tedy v Česku o chorobu vzácnou, přesto ji zmínit musíme, neboť je to typická zoonóza. Jde o mimořádně zákeřné virové onemocnění, které napadá nervovou soustavu a u člověka má od pokročilé fáze takřka stoprocentní úmrtnost. Naštěstí se vzteklinu podařilo takřka vymýtit díky účinnému očkování.

Tinea

Nemoc je známá také jako dermatofytóza, jde o mykózní infekci kůže. Vyskytuje se poměrně hojně u řady zvířat, v podstatě u všech běžně chovaných savců, velmi dobře se jí daří i na lidské pokožce. Projevuje se zarudlou, velmi svědivou kruhovou vyrážkou s šupinatou strukturou. U zvířat je často doprovázena ztrátou srsti. V podstatě nejde o vážné onemocnění, dokáže být ale velmi nepříjemné. Léčit se dá poměrně snadno celou řadou protifungálních mastí a podobných léků.

Zdroje:  Vlastní , pets.webmd.com

Nejnovější články