Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak poznáte, že váš křeček umírá

24. 7. 2023 – 17:59
0
Jak poznáte, že váš křeček umírá Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Křečci jsou obecně považováni za mazlíčky pro děti a relativně nenáročné na péči. Jejich chov však má drobnou nevýhodu - dožívají se pouze dvou až tří let, navíc poměrně citliví a snadno onemocní. Vyplatí se proto umět rozeznat, že se život mazlíčka pomalu - či rychleji - chýlí ke konci, a včas tak na to připravit malého chovatele. 

Délka a kvalita života chovaného křečka se odvíjí od několika faktorů - zejména druhu křečka, kvality stravy a poskytované péče, prostředí, ve kterém žije, či hygiena klece. Nemalou roli hraje také množství fyzické aktivity a duševní stimulace, kterou se křečkovi dostává.

Křečci jsou však velmi citlivá zvířata, jsou hákliví na změny prostředí, ale i náchylní k nemocem. Příčin jejich náhlého úhynu proto může být mnoho. Pokud žije bezstarostným kvalitním životem v čistém a rozvíjejícím prostředí, s velkou pravděpodobností půjde o přirozený úhyn stářím. Takových případů je ale - upřímně - menšina. 

Zdraví křečka může ohrozit nedostatečná hygiena klece, která vede k přemnožení bakterií a virů. Pokud k tomu zároveň dostává nekvalitní krmivo, které mu nedodá všechny potřebné živiny, stává se kvůli své oslabené imunitě pro patogeny snadným cílem. 

Častou příčinou skonu jsou následky stresu - například z příliš hlučného prostředí, přítomnosti jiného domácího mazlíčka (zejména kočky) - nebo změn teplot, pokud je klec umístěna například v průvanu. 

Ať už je příčina jakákoli, zpravidla existují varovné signály blížícího se úhynu. V tom lepším případě můžete zdánlivě nevyhnutelnému zkusit na poslední chvíli zabránit. V tom horším alespoň máte čas připravit své dítě na mazlíčkův blízký konec.

Mezi nejčastější příčiny patří:

Křeček odmítá stravu a pití - absence chuti k jídlu a pití je zpravidla příznakem onemocnění. Může docházet k rychlému úbytku váhy i dehydrataci,

Bolest - zvíře už na první pohled vykazuje bolest, je nervózní, přecitlivělý, odmítá na sebe nechat sáhnout.

Apatie - netečnost, absence pohybu a apatie jsou tak příznaky nemoci, tak stresu. Umírající křeček se ale zpravidla opravdu fyzicky nemůže hýbat a jeho reakce na okolí je téměř neznatelná.

Změny v chování - křečci prožívající bolest nebo stres mohou změnit své chování. Bývají bojácnější, nervózní a mohou být i agresivní.

Změny v životních funkcích - životní funkce, zejména tep a dýchání se zpomaluje, může klesat i tělesná teplota.

Pokud u svého křečka pozorujete některý z těchto příznaků, máte několik možností, které se odvíjí mimo jiné i od stáří zvířete. Můžete zvíře odnést k veterináři, aby odhalil, co za strádáním mazlíčka stojí, a pokusil se problém vyřešit. Nebo - zpravidla tomu tak je u zkušenějších chovatelů - křečkovi nabídnete na poslední dny láskyplné prostředí, ve kterém ho nebudete zbytečně více stresovat. Vyvarujte se zejména prudkým pohybům, hlasitým zvukům a ani se zvířetem zbytečně nemanipulujte.

Pokud máte podezření hraničící s jistotou, že váš křeček při umírání trpí, stojí za zvážení i předčasné ukončení života. Nikdy se však o to nepokoušejte sami a akt uspání nechte na veterináři. 

Zdroje:  Vlastní , animalwised.com

Nejnovější články