Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak ochránit psa před silvestrovskými oslavami

31. 12. 2023 – 9:17
0
Jak ochránit psa před silvestrovskými oslavami Silvestrovské oslavy psy děsí | zdroj: Pixabay

Psi mají mnohem lepší sluch než lidé a když se k ránám přidají navíc ještě i světelné záblesky, je pro ně konec roku nejhorším obdobím v roce. Ano, existují i psí jedinci, kterým silvestrovské oslavy nevadí, tu bázlivější většinu je ale potřeba co nejlépe ochránit. Bouchání petard a rachejtlí totiž může skončit tragicky.

Pokud víte, že váš pes má s petardami problém, můžete na jeho strachu začít pracovat hned poté, co ráno na Nový rok uklidíte koupelnu, kterou ve strachu zdemoloval. Strachu se dá zbavit pomalým a postupným zvyšováním stresové hranice - je potřeba opatrně pracovat s hlukem, ale i světlem. Do podobného snižování citlivosti se ale raději nepouštějte sami a oslovte odborníka, jinak byste mohli situaci ještě zhoršit. 

Mnohem snazším řešením je na Silvestra odjet mimo město, ideálně na klidnou chalupu u lesa nebo na hory. Nemáte-li tuto možnost, snažte se alespoň psovi zajistit co nejméně stresující podmínky.

Samozřejmostí by měla být dlouhá - opravdu dlouhá - dopolední procházka, během níž se pes zvládne pořádně vyběhat, vyvětrat a unavit. Myslete však na to, že někteří lidé odpalování „trénují“ už od rána, proto je lepší mít psa uvázaného na dlouhém vodítku. Čím víc psa zmůžete dopoledne, o to kratší venčící vycházky budou potřeba odpoledne a večer. Poslední venčení naplánujte na devátou, maximálně desátou hodinu, to je venku ještě relativně klid.

Zkontrolujte si, že máte v registru uvedeny všechny kontaktní údaje a ideálně i například telefon na obojku. Stát se může cokoli a stačí jedno bouchnutí petardy a vyděšený, jindy poslušný pejsek, uteče neznámo kam. Tak ať má cestu zpátky domů co nejsnazší.

Buďte nablízku a netrestejte

To nejhorší, co pejskovi můžete na Silvestra udělat, je nechat ho doma samotného. Buďte mu nablízku a snažte se ho přivést na jiné myšlenky. Můžete mu nabídnout třeba nové hry, pamlskové labyrinty, pustit klidnou relaxační hudbu (existuje i přímo psí), která rámus za okny přehluší, pokud máte, zatáhněte žaluzie i závěsy. 

Počítejte s tím, že vyděšený pes se chová iracionálně. Může se snažit zalézt na nesmyslná místa, ale i začít ničit vybavení bytu. Za jeho chování ho však nikdy netrestejte - nemůže za to. Naopak věřte jeho intuici a pokud se nesnaží třeba zalézt za lednici, tak z „normálních“ a bezpečných skrýší - třeba z vany, zpod postele nebo ze skříně - ho nevyhánějte, pokud mu v nich nehrozí nebezpečí. Jen byste zvýšili jeho stres. 

Tejpy ano, lidské utišující léky nikoli

Můžete použít speciální tejpování, ať už formou obvazu, šátku nebo speciální vesty. Ty na psa působí jako zavinovačka na miminko - lehkým stažením dodají pocit bezpečí.

Psa hlaďte, mazlete se s ním, mluvte na něj a uklidňujte ho. I když to může svádět, nedávejte mu žádný uklidňující lék bez porady s veterinářem. Pokud vašemu pejskovi ale veterinář přímo sedativa předepsal, ani tak omámené zvíře nenechávejte bez dozoru. Zavřete ho do klidné místnosti a pravidelně kontrolujte. 

Druhý den, až bude po všem, dávejte při venčení pozor, aby pes například nesežral zbytky po rachejtlích nebo nešlápl na střepy, kterých po novoročních oslavách bývá na ulicích nemálo. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články