Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak na popáleniny u plazů

17. 7. 2021 – 8:44
0
Jak na popáleniny u plazů Nevhodně pořešené vyhřívání terária může skončit těžkými popáleninami. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Plazi potřebují zdroj tepla, jenže jeho nevhodné umístění nebo nevhodná forma mohou skončit pro zvíře těžkými popáleninami.

Popáleniny jsou bohužel u plazů jedním z nejčastějších důvodů, proč jejich chovatelé musí vyhledat pomoc zvěrolékaře. Plazi sice v teráriu zdroj tepla potřebují, někdy však nezkušení chovatelé podceňují zejména schopnost kameniny (z níž jsou vyrobeny květináče) pohlcovat teplo z žárovky. Pak stačí výměna prasklé žárovky za nějakou o trošku silnější a plaz, který se rád vyhříval na květináči, velmi rychle přijde k popáleninám.

Ostatně dostupnost vyhřívacích lamp a jiných topných těles je druhou častou příčinou popálenin. Nemusí jít jen o žárovky, ale i o špatně zakryté topné kabely nebo nedostatečnou výšku substrátu při používání tepelné podložky. V takových případech vznikají velmi těžké a rozsáhlé popáleniny zejména na břiše.

Léčbu popálenin byste měli vždy svěřit do rukou veterináři. Jen on dokáže určit vážnost popálení a poškození tkáně. Spálené místo očistí a ošetří a s největší pravděpodobností budete z ordinace odcházet s antibiotickou mastí pro hojení popálené pokožky. Hrozí totiž, že se do rány dostane bakteriální nebo plísňová infekce, což by mohlo zvíře mohlo stát i život. 

Při těžších popáleninách mohlo dojít k větší ztrátě tekutin, a tedy i dehydrataci. Počítejte tedy s tím, že možná budete muset zvířeti podávat tekutiny například injekcí nebo klystýrem, upravit bude potřeba dočasně také techniku krmení.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články