Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak na bezpečné a klidné Vánoce s kočkou

24. 12. 2022 – 8:54
0
Jak na bezpečné a klidné Vánoce s kočkou Vánoční stromeček je v kočičích očích jedna velká hromada zářivých hraček | zdroj: Pixabay

Kočky máme rádi nejen pro jejich přítulnost, ale i pro vitalitu a živou energii, kterou umějí dávat najevo. Bohužel, ne vždy je to k dobru. Temperamentní kočky dovedou při svém neutuchajícím zájmu o poznávání a dobývání světa napáchat pěkný chaos. Toto nebezpečí se výrazně umocňuje v čase vánočním, kdy se v bytě objevují nové, neodolatelné předměty. 

Každá kočka je individualita a ne každý interiér dokáže být kočkovzdorný. Následující řádky proto berte jako obecné tipy, na co je dobré si dát při Vánocích s kočkou pozor.

Vánoční stromečky

Vánoční stromeček musí zaznít na prvním místě. Ostatně mezi nejčastější zkušenosti s vánoční kočičí pohromou patří právě převržený stromek. Kočce ovšem nemůžeme její zájem o onu zelenou masu vyčítat – objekt plný pachů a skrýší, navíc ověšený něčím, co vypadá jako kočičí hračky? Purrfektní!

Chceme-li mít o Vánocích trochu klidu, je potřeba sledovat, jak kočka na stromeček reaguje. Možná ji lákají jen samotné ozdoby, pak je lepší se vyhnout těm obzvláště křehkým. Problém může být i s dekorací drobnou – kočka se ji může pokusit po psím způsobu prostě sníst.

Někdy stačí dávat pozor při samotném zdobení, aby se kočka bolestivě nevrhla mezi baňky. Trpělivé bránění v lezení do stromečku pak na mnohé jedince zabírá. Bohužel, zvýšená pozornost je asi jediným lékem, pokud nemáme dům dost velký na to, aby stromeček zůstal v nepřístupné části interiéru. Pamatujme také na to, aby kočka neměla ke stromečku přístup, pokud zůstává sama doma.

Stuhy, třásně, řetězy

Většina koček nedokáže odolat věcem lesklým a třpytivým. Pokud se navíc lehce pohupují, pak je vášeň po ulovení té věci obrovská. S kočkou v bytě musíme mnohem důkladněji promýšlet, kde necháváme jaké vánoční stuhy, řetězy, třásně a další výzdobu, nemluvě o lesklých provázcích z rozbalených dárků. Veterináři bohužel znají příklady koček přiškrcených či pořezaných od zachycení packy do nylonu nesoucího vánoční řetěz. Prevencí je nejen správné umístění takových potenciálně nebezpečných dekorací, ale i dobrá volba podle způsobu zhotovení a materiálu.

Ještě je potřeba zdůraznit, že kočky pochopitelně lákají i řetězy s elektrickými světýlky. U nich přibývá navíc nebezpečí zásahu elektrickým proudem. Opět platí, že základ je umisťovat je s rozmyslem a dobře sledovat, zda kočku nelákají až příliš.

Rostliny

Kočky rády zkoumají a bohužel i ochutnávají nové věci. Některé rostliny spojené s vánočním časem, které si nově umístíme do interiéru, ale mohou být pro kočky nebezpečné. Pryšec čili vánoční hvězda je pro kočky toxický, naštěstí ne smrtelně – nevolnost ale jeho šťávy vyvolat mohou. Horší účinky pak mají při pozření listy a bobule cesmíny či jmelí. Někdo si pak rád na Vánoce zdobí byt hvězdníkem či liliemi, což jsou květiny pro kočku obzvláště nebezpečné.

Svíčky a krby

Asi není potřeba zdůrazňovat, jak moc je kočičí srst hořlavá. Kočky sice mají k plamenům přirozený respekt, někdy ale neodhadnou huňatost vlastní srsti či je mohou neodolatelně lákat aromatické svíčky. Svíčky by nikdy neměly být pro kočku lehko dostupné a hlavně – s kočkou v bytě platí stonásobně, že nesmíme nechávat otevřený plamen bez dozoru. Hrozí nejen ohavné zranění zvířete, ale i převrhnutí svíčky a následný požár.

Lidské jídlo

Návštěvou veterináře může skončit i konzumace nevhodných potravin. Voňavé dobroty kočky lákají, plné stoly přímo vybízejí ke zkoumání. Vánoční šunčička kočce neuškodí – pokud se tedy na nehlídaném stole nepřecpe mísou talířem masa a uzenin. Některým čičinám ale nedá spát i cukroví, přitom ale mohou reagovat špatným zažíváním na čokoládu, tuk či šlehačku a krémy.

Z opačné strany spektra jsou pak známá zranění koček, které neodolaly rybím kůžím a kostem. Autor těchto řádků ví i o kočce, která těžkým průjmem odnesla setkání s nezodpovědně odloženou pánví plnou přesmaženého tuku lákavě vonícího po kapru.

Hosté, hluk, cestování

Na posledním místě zdůrazněme, že kočky jsou zvířata, která sice ráda zkoumají vše nové, potřebují ale své jistoty. Když už kočku jako mazlíčka chováme, je potřeba na ni brát trochu ohled. Časté střídání hostů a hlučné vánoční večírky – které, pravda, letos nebudou ve stínu pandemie na pořadu dne – mohou zvíře velmi stresovat.

Kočka potřebuje, aby i v čase Vánoc měla své místečko jako svatyni klidu. S ohledem na kočku bychom měli plánovat i vlastní Vánoční návštěvy příbuzných. Je dobré vždy zvážit, jak dlouho necháváme zvíře samotné doma, případně zda se s námi autem či vlakem po republice netrmácí už příliš.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články