Načítání obsahu, prosím počkejte

Co způsobuje kočkám "mokré oči" a kdy zpozornět

31. 10. 2023 – 16:07
0
Co způsobuje kočkám "mokré oči" a kdy zpozornět Perské kočky patří mezi plemena, která mají kvůli tvaru tváře přirozeně větší sklon ke slzení. Ilustrační snímek. | zdroj: Pixabay

Zdá se vám, že váš kočičí mazlíček má náhle jaksi vodnatý pohled? Být to u člověka, řekneme, že má slzy v očích a přemýšlíme, co jej tak citově zasáhlo. U kočky ale slzy jen tak téct nezačnou, většinou se proto začneme strachovat, zda zvíře nepotřebuje návštěvu veterináře. Mokré oči mohou být totiž způsobeny jak banalitou, tak nepříjemnými zdravotními obtížemi.

Kočičí oči jsou zvlhčovány slzami stejně jako ty naše, nadměrné slzení pak může mít řadu příčin. Není ale pro kočky tak přirozené jako pro nás, kde slzy souvisí i s emocemi. Všechny další příčiny – podráždění, nemoci, reakce na vnější podněty – máme ale v zásadě společné. Nadměrné slzení tak u koček mohou způsobovat faktory ze dvou možných kategorií: něco blokuje normální tok slz nebo něco způsobuje jejich nadměrnou produkci.

Pokud je řeč o blokování, tak je potřeba si uvědomit, jak slzy vlastně putují. Vytvoří se v slzných váčcích, zvlhčí oko a odtečou kanálky propojenými s dýchacími cestami. Pokud tyto kanálky něco ucpe, pak se slzy v prostoru oka hromadí a vytékají ven. Takové ucpání může mít na svědomí například zánět, infekce, otoky, u některých plemen jsou ale ke špatnému odtoku slz náchylné kočky už kvůli svému tvaru tváře. Plochonosé kočky, například peršanky tak mohou nadměrně slzet od narození.

Taková škála příčin dává tušit, že jejich závažnost se může opravdu výrazně lišit. Alergická reakce způsobující otok zmizí většinou po odstranění alergenu. Cizí částečky či chloupky se mohou samy vyplavit, většina zánětů se dobře léčí. Jakmile se ale přesouváme k infekcím, ocitáme se na poli bakterií, virů a plísní, kdy vodnaté oči jsou jen jedním ze symptomů širšího problémů. Mezi nejtěžší příčiny pak patří nádory, které svým rozvojem slzné kanálky blokují. Mokré oči v takovém případě jen ukazují na jiný, mnohem zásadnější problém.

Pokud nemáme kočku, která by slzením trpěla přirozeně, pak musíme při „zvodnatění“ očí zpozornit. V první řadě je dobré zjistit, zda se nejedná o krátkodobou záležitost, tedy zda kočka po čase nevyplaví zdroj podráždění a oko se nevrátí do normálu. Pokud tomu tak není, je lepší navštívit zvěrolékaře a pátrat po příčině. Všímejme si ovšem i dalších symptomů, které by nás měly nasměrovat k veterináři. Oko samo například může být jen trochu zvlhlé, pokud kočka ale nadměrně mrká, má oko zakalené, neustále si jej tře či je vidět zarudnutí.

Zvěrolékař by měl posoudit stav očí, důležité je na prvním místě určit, zda se jedná o zranění či naopak projev nemoci. Velmi často je po určení diagnózy potřeba aplikovat nějakou medikaci v podobě kapek či očních mastí, chovatel by se neměl ostýchat se pořádně doptat na správnou techniku aplikace. Kočky totiž nepatří mezi nejtrpělivější pacienty.

Drtivá většina příčin se dá s pomocí tišících či antibiotických léků vyřešit, jen se nesmí nechat zajít příliš daleko. Co je zprvu banální zánět, může se po několika dnech změnit ve stav ohrožující samotné oko zvířete. U infekcí nám zase mokré oči slouží jako vykřičník, že je s mazlíčkem něco v nepořádku, což je varování, které není radno ignorovat.

Závěrem dodejme, že je dobré slzy kočce otírat a to i tehdy, pokud se jí tvoří přirozeně kvůli vrozeným dispozicím. Nadměrná tekoucí vlhkost, spolu s tendencí si místa třít, mohou poškozovat srst i kůži zvířete. U světlých koček se kvůli slzám někdy vytváří tmavé stíny v místech, kudy tekutiny odtékala. Kočičí oči jsou symbolem tajemnosti a elegance těchto zvířátek. Proto pamatujme, že s nimi dávají najevo nejen své rozpoložení a umění hlubokého pohledu, ale mimoděk často skrze očí kočky ukazují i svůj zdravotní stav.

Zdroje:  Vlastní , catster.com

Nejnovější články