Načítání obsahu, prosím počkejte

Chuchvalce chlupů ke kočkám patří. Kdy ale zbystřit?

23. 4. 2022 – 9:01
0
Chuchvalce chlupů ke kočkám patří. Kdy ale zbystřit? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Chuchvalce spolykaných chlupů jsou něco, co důvěrně zná řada majitelů koček. Někteří kočičí jedinci jejich tvorbou trpí víc než jiní, většinou jde ale jen o možná trochu nechutný, ale v podstatě neškodný nepořádek. Existují ale situace, kdy se tvorba těchto oslizlých koulí stává nebezpečnou a ohrožující zdraví.

Z odborného hlediska se takové útvary chlupů (či v lidském případě vlasů) utvořené v žaludku nazývají trichobezoáry. Složené jsou ze zamotané srsti, obvykle částečně natrávené. Kvůli tvaru jícnu a střev mají u koček obvykle tvar válců a nemusíme asi zdůrazňovat, že mohou obsahovat různé velmi nevábné kousky. Pokud se takový trichobezoár kočce v žaludku utvoří, tak ho má obvykle tendenci buď vyzvrátit, případně odejde do střev. Při tomto putování tělem pak hrozí zablokování a na to navázané zdravotní problémy.

Pokud budeme tvorbu chuchvalců chlupů vnímat jako zdravotní problém, pak si můžeme popsat jeho symptomy: kromě obligátního zvracení (ať už jen chlupů či celého obsahu žaludku) se mohou objevovat problémy s příjmem potravin a tekutin, obtíže při vylučování či bolestivé reakce na dotek v oblasti podbřišku.

Příčina vzniku těžko obtíží je prostá: kočky požírají chlupy. Jak je dobře známo, tito mazlíčci jsou mimořádně čistotná stvoření, která péči o svou srst (stejně jako o srst kočičích přátel) věnují hodně pozornosti. Při typickém kočičím mytí olizováním se pak do žaludku chlupy dostávají v poměrně velkém množství. Jak jsme řekli, ne vždy se musí chuchvalec zformovat a ne vždy, pokud už vznikne, jde o nebezpečný problém.

Kdy jsou chuchvalce nebezpečné

Existují ale faktory, které mohou ke zvýšené tvorbě trichobezoárů přispívat, respektive je mohou činit nebezpečnějšími. Pokud například zvíře trpí nějakými zažívacími poruchami či nemocemi zasahujícími trávící a zažívací trakt (od drobných obtíží až po nádory), pak se chuchvalec chlupů stává nebezpečným, s velkým rizikem zaseknutí v těle.

Zvýšenou tvorbu chuchvalců můžeme pozorovat u koček, které trpí alergiemi, jelikož je svědění nutí věnovat srsti důraznější a častější pozornost. Stejně se pak projevují různé kožní choroby, paraziti a podobně. Některé kočky také přehnanou péčí o srst projevují nějaké psychologické obtíže, například stres či úzkosti. Pokud se tendence obsesivně se olizovat spojí s dlouhými chlupy, pak může být tvorba velkých trichobezoárů obzvlášť nebezpečná.

Projímadla, ale i olejíčky

Občasné vyzvrácení koule chlupů není ještě důvod k panice. Pokud ale máme podezření, že kočka může mít kvůli srsti zablokovanou průchodnost těla, pak je potřeba zpozornit. Vykazuje-li výše jmenované příznaky, je žádoucí co nejdříve navštívit zvěrolékaře. Podobně je dobré s veterinářem konzultovat, pokud se nám zdá, že tvorba chuchvalců chlupů je až příliš častá. Zvíře v takovém případě nemusí být „ucpané“, ale časté zvracení ho vyčerpává a může i zraňovat.

Léčba spočívá u mírnějších případů v podání projímadel či speciálních tekutin, u vážného stavu může být potřeba i operace. Naštěstí existují i možnosti prevence: základem je kočku pravidelně česat a zbavovat její srst vypadaných chlupů. U dlouhosrstých plemen může pomoci stříhání. Pokud navzdory všem opatřením ke zmenšení množství spolykaných chlupů kočka na tvorbu chuchvalců trpí, je možné zkusit pomoci zažívání. Dnes jsou na trhu různé doplňky, obvykle s olejovým základem, které prospívají nejen průchodnosti střev, ale snižují i riziko slepování chlupů v žaludku.

Také dodejme, že je potřeba dávat pozor na to, co kočka polyká: při zvědavosti těchto mazlíčků je možné, že pozřou gumičku, nějaké nitě či další podobné drobné předměty. Samy o sobě mohou projít žaludkem v klidu, v kombinaci s chlupy se ale velmi často stávají základem mimořádně zákeřného trichobezoáru.

Jako u řady jiných zdravotních obtíží, platí i zde, že chovatel by neměl na jednu stranu útlocitně řešit každý vyzvrácený chuchvalec. Zároveň by ale měl být člověkem pozorným, který si je vědom stavu svého mazlíčka a vnímá, pokud se zvíře začne projevovat špatně co se týče průchodnosti zažívání. Tvorba trichobezoárů je nepříjemnou daní za kočičí pečlivost při hygieně – zaslouží si proto, aby se jim člověk snažil pomoci, pokud je podobné obtíže s vlastním tělem potkají.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články