Načítání obsahu, prosím počkejte

Ze tří na 80! Vymírající gazely zachránil park kousek od husté zástavby

4. 12. 2021 – 17:50
0
Ze tří na 80! Vymírající gazely zachránil park kousek od husté zástavby Gazelí park v Jeruzalémě | zdroj: Profimedia

Jen tři poslední gazely zbyly v roce 2015 na území Jeruzaléma. Zbytek stáda postupně zdecimovali volně pobíhající psi a šakali, protože zvířata kvůli stavbě obchvatu neměla možnost útěku. Město ve snaze zvířata zachránit zřídilo speciální přírodní park, kam je přestěhovalo. Stádo se díky němu rozrostlo na osmdesát kusů.

Město se ale nerozhodlo zbylé jedince odvézt do odlehlejších míst, ale zřídilo se Společností na ochranu přírody (SPN) park ve svém katastru. Je v jeho západní části a obklopený je hustou zástavbou. Rozkládá se na území 25 hektarů a z jedné strany ho lemují pozemky určené k výstavbě tramvajové tratě.

Vzhledem k příliš malému počtu původních zvířat přivezla do parku SPN deset dalších. Stádo se postupně rozrostlo na dnešních 80 jedinců.

Ředitelka parku Jael Hammermanová-Solarová řekla že, výstavba obchvatu zabránila gazelám dostat se k pastvinám v okolí města. Gazely se ocitly uvězněny v údolí, kde byly vystaveny na pospas zatoulaným psům, šakalům a kde je při pokusu o únik srážela auta.

V různých částech Izraele nyní žije podle loňské odborné studie Jorama Joma Tova a Uriho Rolla asi 5000 gazel obecných. Zvířat ubývá kvůli zásahům lidí do dosud málo obývaných míst, kvůli střetu s automobily i kvůli lovu, i když ten je v Izraeli zakázaný.

V jeruzalémském parku se gazely vyhýbají místům, kam chodí lidé, a když se k nim návštěvníci přiblíží, prchají. „Snažíme se zvířatům zajistit prostředí co nejvíce podobné tomu přírodnímu. Nechceme, aby byla závislá na člověku, a v budoucnu jich část hodláme převézt do volné přírody,“ řekla Hammermanová-Solarová.

Dvě třetiny plochy parku obehnaného plotem byly ponechány v původním přírodním stavu. Amir Balaban, který v parku odpovídá za zvěř i rostliny, řekl, že pro městské zóny jsou taková místa důležitá. „Park funguje jako městské plíce, pomáhá regulovat teplotu, produkuje kyslík a umožňuje lidem dostat se blíže k přírodě,“ řekl.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články