Načítání obsahu, prosím počkejte

Kolem Washingtonu pobíhají zebry, už dva měsíce se brání odchytu

25. 10. 2021 – 20:01
0
Kolem Washingtonu pobíhají zebry, už dva měsíce se brání odchytu Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Jen pár desítek kilometrů od Washingtonu je možné ve volné přírodě potkat pár zeber. Pruhovatí kopytníci tam nezabloudili z Afriky, ale utekli ze špatně zabezpečeného výběhu. Už dva měsíce se je nedaří jejich majiteli chytit. Úřady ho proto obvinili z týrání zvířat.

Kopytníci, kteří jsou uzpůsobeni spíše životu v africké divočině než v americkém státu Maryland, utekli koncem srpna z farmy původně ve trojici. Ale jedno ze zvířat se na počátku září chytilo do pasti, zranilo se a uhynulo, jak uvedl okres Prince George v komuniké z minulého týdne. Tamní úřady se uprchlíky snaží polapit.

Majitel zvířat Jerry Holly byl tento týden obviněn z týrání zvířat. Zebry na útěku totiž postrádají krmení, vodu či přiměřenou veterinární péči a také jsou v ohrožení, jak svědčí smrt jedné z nich, argumentuje podle AFP místní prokurátor ve vzneseném obvinění. To vypočítává, že uprchlá zvířata představují také riziko pro lidi, kteří by se mohli dostat do jejich blízkosti, a pro řidiče.

Holly na své velké farmě chová asi tři desítky dalších zeber. Past, která se ukázala být pro jednu z nich smrtící, byla políčena asi metr od ohrazeného výběhu.

 

Od útěku se pruhovaní uprchlíci stali místními celebritami a baví místní média i obyvatele. Pravidelně se objevují v příspěvcích na sociálních sítích.

Joshua DuBois, který působil v Bílém domě za prezidenta Baracka Obamy, takto vyprávěl, že mu syn jednou cestou z rybaření klidně povídá: „Tati, viděl jsem zebry.“

„To je teda rána, divoké marylandské zebry,“ napsal na twitteru k záběrům zebry.

Ale místní úřady si hodně slibují od dalšího pokusu: nalákat a polapit čtvernožce mají pomoci další zebry a laskominy. Až budou zebry konečně chyceny, začne zevrubné vyšetřování, slibují okresní úřady.

Zdroje:  ČTK , AFP

Nejnovější články