Načítání obsahu, prosím počkejte

Z opuštěné stafordky je hrdinka, která chrání život britské královské rodiny

Z opuštěné stafordky je hrdinka, která chrání život britské královské rodiny Roxy je jediným staffordšírským teriérem v Británii cvičeným na vyhledávání výbušnin. | zdroj: Profimedia

Pětiletá fenka stafordširského bulteriéra Roxy se jako opuštěné odrostlé štěně dostala do útulku v britském Somersetu, kde jeho zaměstnanci brzy poznali její potenciál a doporučili ji k výcviku coby policejního psa. Z dříve nechtěného zvířete se tak stal expert na vyhledávání výbušnin, který chrání britskou královskou rodinu.

Zaměstnanci zvířecí charitativní organizace West Hatch Animal Center už více než deset let spolupracují s policií na vyhledávání psů vhodných k policejnímu výcviku. V Roxy, která se do útulku dostala v roce 2017, objevili potenciál poměrně záhy. Fenka absolvovala desetitýdenní úvodní školení, kde se učila základy vyhledávání podle pachu, tedy kde hledat, jak oznámit jejich přítomnost a podobně.

Protože se osvědčila, následovaly další dva roky náročného výcviku, na jehož konci se loni v únoru stala členkou specializované vyhledávací jednotky policie v Hampshiru a povodní Temže. 

Společně se svou psovodkou Camillou Carterovou tak provádí bezpečnostní kontroly před významnými veřejnými akcemi s přítomností členů královské rodiny, zkoumá podezřelé balíčky nebo vyráží do terénu při bombových výhrůžkách. 

Mimochodem, Roxy je jediným stafordšírským teriérem, který slouží u britské policie jako specialista na vyhledávání výbušnin. 

Zdroje:  Profimedia

Nejnovější články