Načítání obsahu, prosím počkejte

Výzkum odhalil, jak psi teskní po smrti jiného psa

3. 3. 2022 – 18:29
0
Výzkum odhalil, jak psi teskní po smrti jiného psa Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Ztráta psího přítele dovede být velmi těžká a emočně drtivá, jako při smrti nejbližšího přítele. Nový výzkum publikovaný na stránkách magazínu Scientific Report ukazuje, že ovšem nejsme jediní, kdo takovou negativní zkušenost prožívá. Vědci sledováním psího chování potvrdili, že stejně silně teskní při smrti psa i ostatní psi v domácnosti. 

Že jsou psi citlivá stvoření, která umí dávat najevo i žal, o tom nepochybuje žádný jejich chovatel. Zajímavé při tom je, že zatímco u řady zvířat bylo prožívání žalu vědecky popsáno, odborná literatura se mu zrovna u psovitých příliš nevěnuje. Je to snad tím, že velké výzkumy zvířecího chování se často soustředily na chování v divočině. Složité aspekty psychiky našich zvířecích společníků poznáváme ale nejvíce až v posledních letech. Přitom zrovna žal a pocit ztráty je důležitý i pro pochopení zvířecího myšlení a vnímání reality a ostatních tvorů. 

Nově publikovanému výzkumem se zabývali vědci z Univerzity v Miláně pod vedením veterinářky Federicy Pirrone. Pomocí dotazníkového průzkumu u 426 chovatelů více psů, kterým jeden z nich uhynul, popsali silný výskyt projevů žalu u psích „pozůstalých“. 

Lidé vyplňovali anonymní dotazníky, které byly sestaveny na základě psychologických dotazníků k popisu chování. Podobné se používají i při veterinárních vědeckých bádáních u jiného zvířecího chování. Kromě samotných reakcí psa či psů, kteří prožili ztrátu kamaráda, se ale pozornost věnovala i vztahu člověka k jeho mazlíčkům. Důležité bylo i to, jak sám chovatel ztrátu prožil.  

Zkroušení, apatičtí a upínající se k lidem

Změny chování psů byly popsány u drtivé většiny z nich, v 86 procentech případů je lidé popsali jako zkroušené či více se upínající k lidem. Sedmašedesát procent lidí zaznamenalo větší touhu po pozornosti, 57 procent pozorovalo ztrátu zájmu o hry, 46 procent lidí zažilo na čas takřka apatii a pokles zájmu o všechny aktivity. Třicet pět procent chovatelů u svých psů vidělo zvýšenou potřebu spánku, stejné číslo odpovídalo častějším projevům strachu. Třicet procent pak ztratilo chuť k jídlu a projevovalo se častějším vytím či štěkáním.

Zajímavé při tom je, že roli statisticky v podstatě vůbec nehrálo to, jak dlouho spolu psi žili. Také asi u třetiny psů jejich chovatelé popsali vzájemný vztah mazlíčků jako napjatý, to se ale neprojevilo v míře prožívaného žalu. 

Vliv lidských emocí?

Vědci ale přiznávají jednu věc, která studii chybí: nebylo možné na základě takto postaveného průzkumu jednoznačně odpovědět na otázku, nakolik je psí žal ovlivněný tím lidským. V mnoha aspektech chování našich čtyřnohých přátel bylo prokazatelně dokázáno, že vliv člověka je značný. Psi mají skutečně tendenci napodobovat leccos, včetně přejímání emocí člověka. Víme, že to funguje u stresu, pro žal je proto potřeba s podobným přenosem také potřeba počítat. To ovšem nijak nesnižuje citlivost psí duše, jen to klade otázku, na co psi vlastně reagují především. 

Jak jsme uvedli, samo o sobě to není převratné zjištění. O emoční kapacitě psů se v komunitě milovníků těchto zvířat nepochybuje. Přesto se jedná o jeden z mála odborných výzkumů na toto téma, který otvírá cesty k dalšímu bádání. Až doposud se například veterinární péče relativně málo zabývala psychickou pomocí, kterou může pes potřebovat stejně jako člověk. Znovu a znovu si dokazujeme, že psí duše je mnohem složitější, než se dříve soudilo – a k tomu bohužel patří nejen aspekty radosti, ale i smutku. 

Zdroje:  Vlastní , nature.com

Nejnovější články