Načítání obsahu, prosím počkejte

Vylíhnutí a úprk do moře. Statisíce mláďat karety zaplavily indickou pláž

20. 6. 2021 – 9:05
0
Vylíhnutí a úprk do moře. Statisíce mláďat karety zaplavily indickou pláž Indická pláž je největším hromadným hnízdištěm karet zelenavých, nakladou zde statisíce vajec. | zdroj: Profimedia

Po vylíhnutí je čeká desítky metrů dlouhá cesta do moře. Přestože ani tam nemají vyhráno, jsou v mnohem větším bezpečí než na rozpálené pláži. Líhnutí mořských karet je každoročně roztomilá, dechberoucí podívaná.

Na pláži jich jsou statisíce, líhnou se z vajec jedno za druhým a jejich cíl je jasný - co nejrychleji se dostat do moře. Mláďata mořských želv jsou po vylíhnutí velmi zranitelná, jejich krunýř je ještě měkký a mohou se tak snadno stát kořistí nějakého dravce. 

Protože se z vajec klubou všechna mláďata naráz, jde každý rok o unikátní podívanou. Indická pláž Rushikulya je největším masovým hnízdištěm karet zelenavých na světě. Podle odborníků, kteří hnízdění na této pláži sledují, letos v březnu samice karet nakladly více než 349 tisíc vajec.

Není se tak co divit, že je nyní na pobřeží skutečně živo a hemžení malých želviček připomíná dění v mraveništi. Letošní líhnutí zachytil indický fotograf Abhilash Kar.

Zdroje:  downtoearth.org.in , scroll.in

Nejnovější články