Načítání obsahu, prosím počkejte

Ďáblové mají mladé! Austrálie čekala na mláďata tasmánských čertů 3000 let

28. 5. 2021 – 8:07
0
Ďáblové mají mladé! Austrálie čekala na mláďata tasmánských čertů 3000 let Aussie Ark vypustila v posledních dvou letech do přírodní rezervace Barrington Wildlife Sanctuary 26 tasmánských čertů. | zdroj: Profimedia

Jsou velká zhruba jako burák, je jich sedm a jsou po 3000 letech prvními mláďaty tasmánského čerta, správně ďábla medvědovitého, narozenými ve volné přírodě v Austrálii. 

Mláďata se narodila v přírodní rezervaci Barrington Wildlife Sanctuary v Novém Jižním Walesu v Austrálii, kam nezisková organizace Aussie Ark celkem vypustila 26 zvířat. První větší úspěch projektu dává naději, že by se ďáblové mohli opět vrátit na australskou pevninu. Z ní zmizeli zhruba před třemi tisíci lety, kdy zřejmě padli za oběť psům dingo a část z nich končila i na talíři domorodých kmenů.

Ďáblové medvědovití tak přežívali jen v Tasmánii a i tam se jejich počty postupně snižovaly. Část z nich vyhubili místní, kteří je považovali za škodnou. A zbytek ohrožuje přenosná rakovina tváře, která je pro zvíře jistou smrtí. 

Ochránci z organizace Aussie Ark ďábly sledovali z bezpečné vzdálenosti a zvířata se vydali zkontrolovat až ve chvíli, kdy měli téměř stoprocentní jistotu úspěšnosti vrhů. Objevili celkem sedm mláďat. Protože jsou ďáblové největšími vačnatci, jsou drobounká mláďata v bezpečí kapsy přisátá k matčiným bradavkám. Vak opouštějí po 105 dnech, kdy váží zhruba půl kila, a už se do něj - na rozdíl třeba od klokanů - nevrací. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články