Načítání obsahu, prosím počkejte

Umí koně zvracet?

8. 10. 2023 – 8:29
0
Umí koně zvracet? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Přestože koně doprovází člověka obdobně dlouho jako psi, stále toho o nich nevíme tolik, kolik by si zasloužili. Tedy alespoň běžná populace lidí. Přitom spousta jejich vlastností je více než fascinující. Třeba fakt, že neumí zvracet.

Abychom pochopili, čím je toto specifikum dané, je potřeba si trochu přiblížit koňskou trávicí soustavu. Jícen koně je velmi silným a pevným svalem, který umožňuje posun stravy dolů do žaludku. To má s člověkem a jinými savci stejné. Nicméně svaly v jícnu koně jsou mnohem silnější, takže neumožní vrácení potravy zpět do tlamy. 

Navíc koním jícen do žaludku vstupuje šikmo v ostrém úhlu, takže na záklopku po doputování stravy do žaludku tlačí jeho stěny. Odchod potravy tak není možný. 

A do třetice - koním chybí dávicí reflex.

Pokud tedy sežerou nekvalitní nebo například plesnivé krmivo, které v žaludku například začne kvasit, nemají plyny ani obsah žaludku jak odcházet. Dochází tak ke kolikám nebo k jeho zvětšování, které může skončit až prasknutím. 

I když se tento nedostatek může zdát jako chybka přírody, naopak jde o evoluční výhodu. Jak se koně v historii museli přesouvat i do méně úrodných oblastí, musela jim jako potrava často stačit pouze tráva. Ta je však méně výživná, proto jí musí sníst o to více. Pasením tak tráví většinu dne. Hodiny a hodiny konzumace s hlavou skloněnou až k zemi by snadno mohly skončit navracením potravy zpět. Příroda proto moc dobře ví, co dělá.

Pokud se vám tedy někdy stane, že uvidíte koně zvracet (a nemusí to být nutně v barvách francouzské trikolóry), neváhejte ani vteřinu a volejte veterináři. Zvracení je totiž neklamným důkazem, že je kůň na pokraji smrti.

Zdroje:  IflScience.com , vlastní

Nejnovější články