Načítání obsahu, prosím počkejte

Starostou od malého kotěte? Tento kocour to dokázal!

29. 6. 2020 – 12:17
0
Starostou od malého kotěte? Tento kocour to dokázal! zdroj: Pixabay.com

Stubbs bylo jméno kocoura žijícího v nevelkém aljašském městě Talkeetna. Slávu si získal tak, že se už jako malé kotě stal starostou a v úřadu vydržel dvacet let. Zařadil se tak po bok koček, psů a jiných zvířat, kterým se dostalo nějaké úřední či pracovní pozice.

Stubbs byl zrzavým kocourem blíže neurčitého plemene, který přišel na svět v roce 1997. Jeho majitelka Lauri Stec jej zachránila s krabice s opuštěnými koťaty, přičemž mu dala jméno podle zvláštního rysu: stubbs neměl ocas. Slovo stub totiž lze přeložit jako pahýl či útržek. Lauri Stec byla vedoucí a majitelka jednoho místního obchodu, kde brzy vznikla kancelář kočičího starosty Stubbse.

Věc se má totiž tak, že v pozdějších letech se tradovalo, kterak lidé při volbě starosty malého městečka neměli odkud vybírat a tak si zvolili raději kotě z obchodu, který skoro všichni znali. Ve skutečnosti ale Talkeetna, která má jen 1000 obyvatel, ani není samostatným městem, jen místní částí většího sídla. Nemohla tedy nikdy volit starostu, protože žádného nemá.

Tedy, alespoň to říkají zákony, místní ale byli jiného názoru. Celé městečko na hru na kočičího starostu Stubbse přistoupilo a vyplatilo se to. Zpráva o této kuriozitě se postupně rozkřikla a ze Stubbse se stala místní celebrita.

1962612_346815532188585_2578626477334311534_n Prostě takový klasický starosta | zdroj: facebook.com

V úřadu vládl železnou rukou – do budovy jeho kanceláře nesměli vstupovat žádní psi, jinak ale častá setkání s občany. Stalo se zvykem, že Stubbse navštěvovali turisté projíždějící Aljaškou a když už se v městečku zastavili, utratili tam nějaké peníze. Starosta tak dokázal přitáhnout peníze z turistiky v obci, kde by na turisty jinak nikdo ani nepomyslel.

Nakonec se o Stubbsovi psalo i na celostátní úrovni a starostenské pocty kocourovi vzdávali všichni v míře vrchovaté. Nechyběli mu přitom ale ani trochu papalášské či rozšafné sklony. Bylo například známo, že chodí často a pravidelně do jedné místní restaurace, kde popíjí vodu s šantou kočičí ze skleniček na víno či na margaritu.

V úřadu přitom nebylo tak bezpečno, jak by se mohlo zdát. Kocour sotva přežil napadení psem, výrostci po něm stříleli ze vzduchovky, spadl do fritézy (naštěstí vychladlé, málem se ale utopil v oleji), či ho jednou popeláři omylem vyvezli daleko za hranice města.

1237184_337052576498214_6290163492846686025_o Zkoumavý pohled starosty | zdroj: facebook.com

Jinak ale místní opakovaně říkali, že bez jejich osvíceného starosty by celá Talkeetna vypadala úplně jinak a že není pochyb o tom, kdo město řídí. Když byl vážně napaden psem, vysílala o něm zprávu celostátní média. Jednou sice kandidoval do senátu, ale jak jeho tisková mluvčí (a majitelka) řekla: „nakonec se rozhodl zůstat starostou města, neměl by to srdce z úřadu odstoupit).

Když pak v roce 2017 uhynul, konala se v regionu nejedna vzpomínková akce a místní aljašský tisk nasadil smuteční tón. Talkeetna je momentálně bez starosty, na sociálních sítích se ale proslýchá, že od roku 2017 až příliš mnoho času a že by bylo na čase úřad opět obsadit – pochopitelně kočkou. Protože lidé, co si budeme nalhávat, jsou málokdy v podobných úřadech tak dokonale úspěšní a přijímaní, jako byl Stubbs.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články